Terrein 'pindafabriek' is Made een doorn in het oog
In de rubriek Hier en Ooit de komende vier weken aandacht voor de locaties die in deze regio zijn aangemeld voor het project Mijn Mooi Brabant.
Delen per e-mail
Gemeenten konden 'verrommelde' plekken aanmelden om deze op kosten van de provincie Noord-Brabant te laten opknappen. Vandaag in de tweede aflevering het terrein van de de oude pindafabriek in Made. In Made, aan de Kastanjelaan, staat de oude 'pindafabriek', een vervallen, treurig pand dat al jaren zijn functie heeft verloren. Het oude fabriekscomplex is voor de gemeente een bron van ergernis. In het verleden hebben er verschillende branden gewoed en uit vandalisme zijn alle ramen vernield.
Jan van Gurp, nu gemeenteraadslid van Drimmelen, heeft de ontwikkeling van het pand van begin af aan meegemaakt. Hij had vroeger een aannemersbedrijf, Gebroeders Van Gurp. "De plek waar nu de oude pindafabriek staat, was vroeger heidegebied. Ik ging als kind altijd spelen op die 'hondeháái'." Achter zijn huidige woning aan de Kloosterstraat, midden in Made, stond de fabriek van familie Den Exter, slaapmeubelenfabrikant Exzoma, wat staat voor ExterZonenMade.
Van Gurp: "Het pand van Exzoma is twee keer afgebrand. Na de eerste brand werd het herbouwd, na de tweede brand niet meer. Het bedrijf was toen al uit zijn jasje gegroeid en ging op zoek naar een andere locatie."
Dus verhuisde Exzoma naar een industrieterrein buiten de kern van Made, naar de hoek Zijlbergsestraat-Kastanjelaan. Toen stonden er nog geen woningen rond het terrein; deze werden pas later gebouwd. "De nieuwe fabriek werd het eerste grote bouwproject van ons aannemingsbedrijf. Voor die tijd – ik schat in 1967 – was het echt een revolutionair gebouw met een eigen lakstraat. Door het stoken van het houtafval werd voor de eigen energie gezorgd."
Naast de fabriek vestigde zich Metalen Ramenfabriek Van Iersel. Dit bedrijf is in de loop der jaren flink uitgebreid. Maar voor Exzoma verliep het minder positief. "De markt veranderde. Exzoma richtte zich uit noodzaak op babyledikantjes, maar uiteindelijk moest het familiebedrijf een stapje terug doen en verhuisde naar Stuivezand."
Cohen uit Drimmelen kocht in '80 het gebouw en vestigde daar zijn pindafabriek, zoals het gebouw nu wordt genoemd. In 1995 verliet ook Cohen het terrein en sindsdien staat de fabriek leeg. Al jarenlang is het onduidelijk wat er met het terrein moet gebeuren. Door de omliggende woningen is het geen ideale plaats voor industrie. Stichting WSG wil er huizen bouwen, maar dan zou wel het hele terrein gebruikt moeten worden. Dan zou het naastliggende bedrijf Van Iersel moeten verhuizen. Dat wil wel meewerken, maar er is nog geen andere geschikte locatie gevonden. Van Gurp verwacht: "Een ding is zeker: de pindafabriek wordt ooit gesloopt en het terrein krijgt dan een andere bestemming."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mensenpraat
Gezocht: West-Brabanders die met elkaar willen discussiëren over het leven in coronatijd
Zakte de moed je in de schoenen bij de verlenging van de avondklok? Snak je naar een etentje in een restaurant? Of geven de versoepelingen je juist een onveilig gevoel? Met ‘Mensenpraat’ wil BN DeStem lezers (digitaal) samenbrengen om ervaringen en meningen over de coronatijd te delen. Ga jij het gesprek aan? -
Dongemond College in Made gaat binnenklimaat aanpakken
MADE - Het Dongemond College in Made krijgt 210.000 euro subsidie van het Rijk om de luchtkwaliteit en temperatuur in de lokalen te verbeteren. Zelf investeert de school ook nog eens 1,1 miljoen euro. -
Station Gilze-Rijen zit in de lift, zo blijkt uit onderzoek, maar wat er nu precies veranderd is?
RIJEN - NS-station Gilze-Rijen is bezig met een opmars. Uit een enquête van NS en ProRail blijkt dat reizigers het station vorig jaar aanzienlijk beter zijn gaan waarderen dan in 2019. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de restauratie van het historische gebouw. -
PREMIUM
Is de toekomst van de Oosterhoutse camping De Eekhoorn een investering van 600.000 euro waard?
OOSTERHOUT - Is de toekomst van de Oosterhoutse camping De Eekhoorn een investering van zes ton waard? Die vraag stond gisteravond centraal tijdens een digitale debatbijeenkomst van de lokale politiek. Er blijkt grote twijfel te zijn. -
Scooterrijder gewond door botsing in Oosterhout
OOSTERHOUT - Een scooterrijder is dinsdagmiddag gewond geraakt door botsing in Oosterhout. Het ongeluk gebeurde op de Slotlaan.
-
PREMIUMCOLUMN
De volgende keer mag het meer een bevrijdingsfeest dan een uitvaart zijn
Zondagmorgen. De plicht roept. Voor ik op de fiets stap, wenst mijn lieftallige echtgenote me sterkte. Rijdend door een ontwakende en in mist gehulde stad, monster ik de andere weggebruikers. Vooral de leeftijdsgenoten. Zijn zij ook op weg naar waar ik heen ga? -
Hankenaar (34) verkoopt gestolen lasapparaat terug aan rechtmatige eigenaar en wordt aangehouden
HANK - Een 34-jarige man uit Hank is dinsdagavond aangehouden nadat hij een gestolen lasapparaat probeerde te verkopen aan de rechtmatige eigenaar. De eigenaar, een 41-jarige man uit Horst aan de Maas, had zelf een verkoopafspraak gemaakt met de Hankenaar. -
PREMIUMINTERVIEW
Wim Geerts uit Made was net ambassadeur in China toen corona uitbrak: ‘Nooit een nacht wakker gelegen’
Nog maar net was Wim Geerts ambassadeur in China toen de coronacrisis uitbrak. Als kapitein op het schip bleef hij - ondanks de paniek en onduidelijkheid - in Beijing om Nederland(ers) te helpen. ,,Het was een bizar jaar.”