Terheijdenloop 2019: unieke route, sfeer en samenhorigheid

videoTERHEIJDEN - De weersvoorspelling dreigde dat het zondagmiddag zou gaan gieten en waaien. Dat laat zich lastig combineren met een hardloopwedstrijd. Maar het pakte allemaal heel anders uit. De tweede editie van de Terheijdenloop werd afgewerkt onder een zonnige, strakke lichtblauwe hemel. 

Volledig scherm
Het podium bij de 10 kilometer voor de mannen bij de Terheijdenloop 2019 liet de volgende winnaars zien: goud voor Francois van Dijke (38.07), zilver voor Bram Rennen (39.17) en brons voor Jeroen Ruigrok (39.52). © Chris Stadhouders

Aan de start verschenen 350 deelnemers die uitkwamen op vier afstanden. De kleinsten konden zich leeglopen op één of twee rondjes van een kilometer op de Schans. Voor de wat gevorderde loper stond de vijf kilometer op de rol. Dit jaar was er voor het eerst de mogelijkheid om voor een parcours van tien kilometer te kiezen. 

Levend schilderij

Volledig scherm
De Terheijdenloop leverde taferelen op die leken op een levend schilderij. © Chris Stadhouders

De route was een hoofdrolspeler op zichzelf. Het gezicht van al die lopers die door de slingerende polder liepen met die statige molen op de achtergrond. Het was een levend schilderij. De sfeer op de heuvels op de Schans en langs het parcours was ontspannen. 

Organisatoren Max van Gelder en Mark Dauwerse zagen dat ze iets moois hadden weggezet. Mark van Gelder: ,,Het gaat heel goed dit jaar. Dit jaar hebben we 150 meer lopers dan tijdens de eerste editie. We willen dat dit evenement voor iedereen toegankelijk is, jong en oud. We hebben een doel voor ogen, we willen graag doorgroeien tot 500 deelnemer maar we willen ook zeker het gezellige karakter van de loop behouden. Het gaat de goede kant op. Volgend jaar komt er zeker een derde editie.”

Uniek

,,Dit is belangrijk evenement voor Terheijden", aldus Max Dauwerse. ,,Iedereen kan hier aan mee doen. Wat ons onderscheidt van andere lopen is de sfeer. We doen het echt samen met het dorp. De route is uniek maar dat is niet het enige. Iedereen kent elkaar hier. Route, sfeer en samenhorigheid. Dat maakt de Terheijdenloop bijzonder.”

Quote

De sfeer is echt super. Alles klopt. Dit is heel mooi voor het dorp.

Annemieke Bakx-Krijnen, deelneemster

Aan de meet, met de medailles glimmend in de zon, liep een jong gezin die de typering perfect illustreert. Annemieke Bakx-Krijnen had de vijf kilometer in de benen zitten terwijl haar man Martijn het dubbele liep gelopen, maar niet voordat hun van levenslust stuiterende tweeling Fien en Lise (6) een volle ronde op de Schans had afgelegd. Annemieke: ,,De sfeer is echt super. De aanmoedigingen langs de kant, de sfeer hier op het veld. De omgeving. Het feit dat we dit met ons hele gezin kunnen doen vandaag. Alles klopt. Dit is heel mooi voor het dorp."