Volledig scherm
Beelden van de nieuwe spoorzone in Rijen van bovenaf van noord naar zuid met de tunnel in de Julianastraat onder het spoorviaduct. Bij aanleg moet het Rijksmonument op nummer 118 plaats maken en mogelijk een twintigtal woningen. © Gemeente Gilze en Rijen, Prorail en Haskoning

Tekort tunnel Rijen nog paar miljoen

RIJEN - Het tekort voor de aanleg van de onderdoorgang van het spoor in Rijen en reconstructie van de spoorzone bedraagt nog enkele miljoenen. Dat zei wethouder Rolph Dols in de commissie Ruimte. Eerder was voor het 40 miljoen kostende project nog tien miljoen nodig. 

Uitleg

De onderdoorgang Julianalaan/Spoorstraat wil de gemeente aanleggen samen met provincie, ProRail, en ministerie van Infrastructuur. Zij betalen mee. De bijdrage van de gemeente is maximaal tien miljoen euro. De nadere uitleg wil de wethouder in een bijeenkomst op 9 mei geven.  

Brandweer

In de vergadering ging het ook over de benodigde doorrijhoogte van de tunnel, 3,5 meter of 2,4 meter. De hoogte is vooral van belang voor de brandweer. Hoe dieper, hoe langer de tunnel is en hoe meer omwonenden er last van hebben. Experts van de Veiligheidsregio stellen dat enkel de diepe variant mogelijk is, wil de brandveiligheid van Rijen-Zuid niet in gevaar komen.

Aanrijtijd

Een andere aanrijroute, extra kazerne, verplaatsing van kazerne, extra lage brandweerauto. Alles te duur of een onverantwoorde verslechtering van de aanrijtijd. Dus stelt de brandweer een doorrijhoogte van 3,5 meter nodig te hebben.

Onsmakelijk

Inspreker Ad Vos zei namens omwonenden veel vragen te hebben over het rapport. ,,Er zijn genoeg alternatieven. Nu komt er een langere tunnel voor een wijk die gaat verdwijnen.” Dat schoot burgemeester Jan Boelhouwer in het verkeerde keelgat. ,,Ik krijg hier een ongemakkelijk, bijna onsmakelijk gevoel bij. Het gaat om een deskundig rapport en de veiligheid van een wijk met oudere huizen, met niet de meest mondige mensen.” 

Intimiderend

Vos vond de reactie van de burgemeester intimiderend. Diverse fracties vonden dat het geen kwaad kon om kennis bij elkaar te brengen.  Boelhouwer nodigde Vos uit om een goed rapport te maken. ,,Dan leggen we dat bij de veiligheidsregio neer en is eventueel een gesprek mogelijk.”