Tegenstrijdige reacties over herinrichting Hoofdstraat ’s Gravenmoer

’S GRAVENMOER - Na het presenteren van een schetsontwerp over de nieuwe inrichting van de Hoofdstraat in ’s Gravemoer inclusief de komgrens met Klein-Dongen heeft de gemeente Dongen diverse reacties ontvangen. ,,Soms waren die tegenstrijdig met elkaar”, zegt Petra Lepolder, wethouder verkeer. 

Volledig scherm
Wethouder Petra Lepolder. © Paul Kampman/Gemeente Steenbergen

,,Zo wil de ene inwoner authentieke klinkers en de ander duurzaam asfalt. Ook verschillen de meningen over inhaalgemak van auto’s versus de veiligheid van fietsers. Er zijn inwoners die een vrachtverbod voor ’s Gravenmoer willen, ondernemers die daarop tegen zijn.’’

Over de volgende stap in het proces zegt Lepolder: ,,We gaan nu eerst zorgvuldig de reacties behandelen om daarna snel duidelijkheid te kunnen geven over het vervolg. Weliswaar was de uitvoering gepland voor het eerste kwartaal van 2020, maar of we weten nog niet of we dat gaan halen.’’

Quote

Zo wil de ene inwoner authentie­ke klinkers en de ander duurzaam asfalt

Petra Lepolder, wethouder

Bij het maken van het schetsontwerp werden bewoners en ondernemers nadrukkelijk betrokken. Dan lijkt het verrassend dat er vanuit die groep toch verschillende, tegengestelde, reacties zijn gekomen. Lepolder: ,,Bij het schetsontwerp ging het om uitgangspunten en principevoorstellen. Van theorie naar uitvoering worden zaken concreet. Dat kan dan voor inwoners toch anders uitpakken dan hun verwachting was en tot teleurstelling over en opmerkingen op het inrichtingsplan leiden.”

Te hard

Inwoners, verenigd in een verkeerswerkgroep, trokken bij de gemeente aan de bel: zij ervaren dat er te hard gereden wordt in de Hoofdstraat. Dat veroorzaakt geluidsoverlast, trillingen en onveilige situaties. Metingen wezen uit dat de verkeerswerkgroep gelijk had. Met een nieuwe inrichting kan de snelheid van het verkeer worden afgeremd.

Quote

We gaan nu eerst zorgvuldig de reacties behandelen om daarna snel duidelijk­heid te kunnen geven over het vervolg

Petra Lepolder, wethouder