Volledig scherm

Strijd tegen de ziekte van Huntington: 4 miljoen is 'waanzinnig' dichtbij

DEN HOUT - "De strijd tegen de ziekte van Huntington is in een stroomversnelling geraakt." Dat zegt onderzoeker Eric Reits.

Hij is 'waanzinnig blij' over de motie van D66 om vier miljoen euro vrij te maken voor het vinden van een geneesmiddel tegen deze slopende, erfelijke ziekte. De strekking: met vier miljoen kun je een medische doorbraak bereiken voor een ziekte die vele malen meer kost.

De zorg voor de 1800 patiënten in Nederland kost jaarlijks 33 miljoen euro. Reits heeft zelf meegewerkt aan de tekst die dient als onderbouwing voor de motie. Maar dat het zo snél zou gaan... Reits: "Wij waren als campagneteam al maanden aan het werk en in gesprek met drie politieke partijen. De recente publicaties en het optreden in Pauw hebben als een katalysator gewerkt."

BNDeStem besteedde op 8 oktober aandacht aan de zaak, via een groot interview met Huntington-patiënte Joyce van Blerck. Nadat Joyce samen met Reits verscheen in het tv-programma Pauw, heeft D66 meteen contact gezocht met Reits. Dat bevestigt een woordvoerder van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Zij dient deze week de motie in bij de begrotingsbehandeling. Reits: "Mijn doel is dat binnen een jaar heel veel laboratoria gaan werken aan Huntington.

"Actie is reactie", reageert patiënte Joyce van Blerck. "Wij vonden het verbijsterend dat die 4 miljoen niet gevonden kon worden. Ook wij hebben het recht op een medicijn."