Volledig scherm
Woningbouw is belangrijk voor Waalwijk. Vandaar wordt ingezet op het plan Akkerlanen, een toekomstige wijk met 2016 woningen © ANP

Streep door groot wooncomplex in plan Akkerlanen Waalwijk

WAALWIJK - Het is een kleine pleister op de wonde voor de tegenstanders van het veelbesproken bouwplan Akkerlanen in Waalwijk. In de toekomstige woonwijk naast recreatiegebied Het Hoefsven komen iets minder woningen: geen 217 maar 206 huizen. Ook gaat een streep door het grote appartementencomplex (22 woningen) op de hoek van Akkerlaan en de Vijverlaan. Op de in het oog springende plek verrijst een veel kleinschaliger gebouw met acht woningen.

De gemeente wil vaart zetten achter de waterrijke woonwijk Akkerlanen. De bijzondere ligging vlakbij natuurgebied Het Hoefsven zorgde eerder voor veel discussie. Vooral de tegenstanders van het bouwplan lieten zich gelden, zoals de actiegroep 'Geen woningen in het Hoefsven’.  865 bewoners tekenden een petitie tegen woningbouw op die plek. Maar een meerderheid van de raad stemde in met de plannen.  Volgens de voorstanders wordt het Hoefsvengebied niet aangetast. Bovendien heeft Waalwijk behoefte aan woningbouw.

Overleg

Na overleg tussen gemeente en ontwikkelaar ligt er inmiddels een definitief ontwerp op tafel. Veel is er niet veranderd na eerdere schetsen. Alleen het appartementencomplex op de hoek van de Akkerlaan en Vijverlaan is dus uit de plannen verdwenen. Zo'n groot complex past toch niet op deze locatie, is de conclusie. Er komen twee kleinschalige appartementengebouwtjes verspreid over het gebied. Volgens wethouder Eric Daandels voldoet het huidige ontwerp met een brede mix van woningen aan de wensen van inwoners en de raad. ,,Het moet een bijzondere wijk worden die zich onderscheidt van andere woonwijken en de regio.”

De bouw van de woningen laat nog wel even op zich wachten. Eerst moeten nog de nodige procedures doorlopen worden.