Volledig scherm
Omringd door vrienden, familie en artiesten werd Joyce van Blerck (46) uit Den Hout het stralend middelpunt van haar eigen Huntingtongala. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Stralende ‘ridder’ Joyce van Blerck middelpunt Huntingtongala. Opbrengst 80.000 euro

MADE - Omringd door vrienden, familie en artiesten werd Joyce van Blerck (46) uit Den Hout het stralend middelpunt van haar eigen Huntingtongala. De vrouw die er haar levenswerk van heeft gemaakt om de vreselijke ziekte van Huntington op de kaart te zetten, kreeg een koninklijke onderscheiding. 

Zij mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van Oosterhout verraste haar tijdens de benefietavond in De Korenbeurs in Made.

 Het werd het hoogtepunt van een feest waarop bekende artiesten optraden. De opbrengst was 80.000 euro; een ongekend hoog bedrag voor een evenement dat twee jaar geleden de helft, 44.000 euro, opbracht. Onder leiding van presentator Jörgen Raymann liep in het laatste kwartier de oorspronkelijke 63.000 euro op naar een door biedingen tot stand gebrachte eindstand van 80.000 euro.  

Respect

De wijze waarop Joyce van den Biggelaar-van Blerck met haar ziekte omgaat en de manier waarop zij er aandacht voor vraagt, verdient bewondering en respect, sprak  Fränzel.

Op haar 35e blijkt dat Joyce de ziekte heeft geërfd van haar moeder. Huntington is een zeer ernstige hersenziekte met symptomen van ALS, Parkinson en Alzheimer. Noodgedwongen stopt zij met haar kledingzaak. Na een heftige periode van verdriet en acceptatie zet ze haar kwetsbaarheid om in kracht.

In 2012 richt zij de JA Foundation op, die projecten van kansarme (wees) kinderen in Suriname ondersteunt. Door haar ziekte moet zij deze droom opgeven, maar blijft voor altijd ambassadeur.

Taboe

In 2016 wordt de Joyce Foundation opgericht met als doel geld in te zamelen voor onderzoek en ontwikkeling van medicatie om Huntington te bestrijden. In het boek over haar leven,  De Hel van Huntington, doorbreekt zij het taboe. Zij vertelt haar verhaal op tv en in geschreven media en zorgt voor landelijke bekendheid.