Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Strafeisen van 4 jaar en bijna 4 jaar cel voor ouders ondervoede kinderen Molenschot

BREDA – In de rechtbank in Breda staat donderdag het Japanse echtpaar terecht dat ervan wordt verdacht zes van hun zeven kinderen ernstig te hebben verwaarloosd en uitgehongerd. Dat gebeurde in Molenschot. De officier van justitie eist celstraffen van 4 jaar en 3 jaar en 10 maanden tegen het stel.

Dit bericht wordt gedurende de rechtszaak aangevuld.

In de rechtszaal in Breda ogen Noriku en Hidufun M. deze donderdagochtend erg timide. De kinderen, met leeftijden van 9 maanden tot 17 jaar, zijn niet aanwezig omdat ze in Japan verblijven. Het stel heeft zeven kinderen: drie van hem met zijn vorige vrouw, drie van haar en één gezamenlijk kind.  

Ouders geven elkaar de schuld

Het stel wil in de rechtbank niet over elkaar verklaren waar de ander bij is. Vader geeft moeder de schuld van ondervoeding en mishandeling. ,,Het was haar manier van opvoeden, waar ik niet tegen inging. Daar heb ik nu spijt van.” Zijn verhaal in de rechtbank staat haaks op wat de kinderen tegen de politie vertelden.

Quote

Hij was de baas, hij gaf de kinderen geen eten als straf

Noriku M.

De moeder legt de schuld juist bij de vader. ,,Hij was de baas, hij gaf de kinderen geen eten als straf.’’ De rechter wilde weten wat de vrouw daarvan vond. ,,Ik was het er niet mee eens, maar ik was er ook niet op tegen.” Ze zegt dat ‘ze geen tijd had’ om over situatie van de kinderen na te denken. De rechter wil weten: ,,Nadenken? Waarover nadenken? U zag toch hoe uw kinderen sterk vermagerd waren?’’

Ze toont geen enkele emotie in de rechtbank. Zij beweert niet goed te weten of kinderen honger hadden. Haar man krijgt de schuld. ,,Hij werd steeds kwaadaardiger.’’

Volgens de medisch onderzoeker die in rechtbank aanwezig was, was het kantje boord. De kinderen waren zwaar ondervoed, sommigen hadden een trage hartslag. ,,Een van de kinderen was aan het afglijden naar een coma. Hulp had niet later moeten komen’’, vertelt hij.

Eis

De officier van justitie noemt de verklaring dat de ouders nu pas beseffen dat de kinderen ondervoed waren ‘volstrekt ongeloofwaardig.’ Tegen de vader, Hidufun M., eist hij 4 jaar celstraf. Tegen Noriku M. 3 jaar en maanden, omdat haar man de kinderen vaker zou mishandelen. In beiden gevallen is er sprake van aftrek van het voorarrest. Het stel zit nu 436 dagen vast. 

Eten stelen

De kinderen maakten op school al een ondervoede indruk. Bedelden om voedsel, zochten naar eetbare dingen in vuilnisbakken en stalen soms eten van klasgenootjes. Vader verklaart in de rechtbank dat de kinderen als straf soms dagenlang geen eten kregen. Als kinderen eten pakten uit de koelkast, omdat ze honger hadden, werden ze urenlang in een kast opgesloten En: ,,Tussendoortjes namen wij wel, kinderen niet.” 

Quote

Een van de kinderen werd vorig jaar juni in Limburg aangetrof­fen. De politie trof daar een jongen aan waarvan de rug en nekwervels uitstaken.

De ouders zouden hebben aangegeven dat de kinderen geen suikers kregen en juist heel bewust gezond zouden worden opgevoed. Bij een kind werden ook blauwe plekken gezien. De vader gaf aan dat het kind met de fiets gevallen was. Een van de kinderen verklaarde: ,,Ik werd door mijn vader door de kamer geslingerd, tegen de muur gegooid en in mijn gezicht geslagen. Moeder stond erbij en deed niets.”

De kinderen werden vorig jaar mei zelfs zeven weken opgesloten. In de schuur en later in de kamer. Daarbij kregen ze slechts sporadisch te eten. 

Altijd moe

Quote

Ik werd door mijn vader door de kamer geslingerd, tegen de muur gegooid en in mijn gezicht geslagen. Moeder stond erbij en deed niets

Een van de kinderen

Een van de kinderen werd vorig jaar juni in Limburg aangetroffen. De politie trof daar een jongen aan waarvan de rug en nekwervels uitstaken. De jongen moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat kind verklaarde tegen de politie dat papa altijd heel boos is en mama altijd moe. Als de rechter aan de vader vraagt wat er zou zijn gebeurd als er niet was ingegrepen zegt deze: ,,Daar wil ik liever niet over nadenken. Het zou kunnen dat een van de kinderen dan was overleden.”

Poging tot doodslag 

Op de tenlastelegging staat een poging tot doodslag. De ouders zouden ze hebben geslagen, geschopt en soms hebben opgesloten. Bij hun aanhouding, eind juni vorig jaar, werden de kinderen in ernstige toestand aangetroffen. ,,Ze hadden het niet lang meer volgehouden’', zei de officier van justitie in september, tijdens de eerste zitting.

Het duo zit al meer dan een jaar in voorarrest. De jongste, een baby, woont in een pleeggezin.