John Guardeno is blij met het carnavalsinsigne van 1960.
Volledig scherm
John Guardeno is blij met het carnavalsinsigne van 1960. © Casper van Aggelen

Stormloop op oude carnavalsinsignes Kaaiendonk

OOSTERHOUT - In Oosterhout zijn vier oude carnavalsinsignes opgedoken. Verzamelaars zijn in alle staten. Fotograaf Casper van Aggelen, die de insignes weggaf, had zich goed voorbereid om aan de stormloop te ontkomen.

Genootschap

Quote

Sommige insignes zijn zo schaars dat mensen er grof geld voor bieden, maar dat voelt niet goed.”

Casper van Aggelen.

Als er carnavalsinsignes opduiken van voor 1977 dan ontstaat er beroering bij de liefhebbers. ,,Ze vermoorden elkaar ervoor”, zegt Boy Neomagus, voorzitter van het Genootschap der Volledigen. Als fotograaf Casper van Aggelen aankondigt dat hij er vier gaat weggeven ‘uit het tijdperk van Easterwood del Carnavalho, oftewel voor 1977', staat de telefoon niet stil.

Holy Grail

 ,,Ik wist dat het storm zou lopen. Daarom heb ik op Facebook gevraagd wie er bepaalde jaartallen wilde hebben. Zo kon ik het reguleren. Want het is wel een dingetje in Oosterhout. Het is de Holy Grail om de collectie compleet te hebben. Ik kon er helaas maar vier weggeven.” 

Schaars

De insignes zijn van een man van 88 uit Waspik. ,,Ik liep hem tegen het lijf bij een cd-presentatie waar prins Mienus bij was. Ik mocht de insignes hebben. Sommige zijn zo schaars dat mensen er grof geld voor bieden, maar dat voelt niet goed. Nu heb ik vier mensen heel blij kunnen maken.” Volgens Boy Neomagus zijn er in Kaaiendonk 93 ‘Volledigen’ die alle insignes vanaf 1956 compleet hebben.  Daarnaast zijn er nog 37 Incompleten. Deze verzamelaars hebben alle insignes met uitzondering van het jaar 1956, omdat die wel erg moeilijk te vinden is. Neomagus: ,,Er zijn er destijds tweeduizend gemaakt. Door de Wava en fabriek de Toekomst. Er moeten dus nog aardig wat exemplaren op zolders liggen. Ieder jaar duiken er wel een paar op. Zo heeft ons Genootschap er dit jaar drie nieuwe leden bijgekregen met een complete verzameling.”