Stel uit Oosterhout komt voorlopig Canada niet meer in

Mildred Vloerbergh en Edwin Hendriks uit Oosterhout hebben hun reis naar Canada moeten annuleren. Mildred komt het land namelijk niet in, omdat ze tot haar verrassing geregistreerd staat als 'permanent inwoner'. "Misschien komt het wel door Trump."

Het Oosterhoutse stel is weken bezig geweest om te redden wat er nog te redden viel, nadat de Canadese immigratiedienst had laten weten dat de zogeheten eTA-aanvraag van Mildred was afgewezen.

Die eTA (Electronic Travel Authorization) is sinds 10 november nodig om het land via de lucht binnen te komen. "Zonder krijg je niet eens een boardingpass", weet Hendriks inmiddels.

De oorzaak van de afwijzing was het stel snel duidelijk. Mildred heeft als 11-jarig meisje in 1988 zo'n zes weken met haar ouders in Calgary gewoond. Sindsdien staat ze kennelijk nog altijd ingeschreven als 'permanent resident'. En met die status kun je geen eTA krijgen. Omdat je dan met je paspoort naar binnen kunt. Maar dat paspoort heeft ze dus niet."

Mildred: "Ik wist echt niet dat ik die status nog had. Vreemd ook. Want volgens mij blijkt uit de papieren die mijn moeder gelukkig nog heeft, dat we het land ook weer hebben verlaten."

Het vrijwillig opgeven van de status is niet eenvoudig. "Het kan in ieder geval niet op korte termijn worden geregeld", zegt Hendriks als hij de bijbehorende papierwinkel laat zien.

Dat dergelijke procedures tijd kosten, zegt hij nog te kunnen begrijpen. "De emigratie zal destijds ook niet in een paar dagen geregeld zijn. Maar wat me inmiddels wel mateloos frustreert, is dat niemand nu iets voor ons kan doen. Over land kun je gewoon zonder eTA Canada binnenkomen. Dan denk je dat iemand ook kan regelen dat Mildred alsnog die eTA krijgt. Niet dus. Ik heb gebeld met de Nederlandse ambassade in Canada, met de Canadese ambassade in Den Haag, met de KLM, met Schiphol, met de Canadese ambassade in Wenen. Niemand kon ons helpen."

Hendriks is terechtgekomen in een Canadees Kafka. "De stapel probleemgevallen is zo groot, dat ons probleem tussendoor niet even opgelost kan worden."

Wat precies de oorzaak is? Edwin Hendriks haalt vertwijfeld zijn schouders op. "Zijn het de vele mensen die ooit tijdelijk in Canada hebben gewoond en er nu via het eTA- systeem achterkomen dat ze nog altijd staan geregistreerd als inwoner? Zijn het de andere aanloopproblemen? Waarom is het op 10 november ingevoerd? Omdat Trump de verkiezingen heeft gewonnen en Canada een toeloop van Amerikanen vreesde? Wat ik wel weet, is dat het eTA-systeem al vanaf april steeds is uitgesteld. We zijn in mei nog zonder problemen Canada binnengekomen."

"Het is toch eigenlijk te bizar voor woorden. Omdat Mildred ooit in Canada heeft gewoond, komt ze er nu niet meer in."

Dat is tegelijkertijd de reden dat hij dit verhaal vertelt. "Wie weet hoeveel mensen er nog zijn die er geen benul van hebben dat ze nog altijd een inwonerstatus hebben omdat ze ooit voor bijvoorbeeld hun studie of werk een tijdje in Canada hebben gewoond. Ook zij komen het land niet in."

Woordvoerster Nancy Chan van de Canadese overheid: ,,Iedereen die - ook voor korte tijd - in Canada heeft gewoond behoudt die status automatisch. Die kan alleen worden opgeheven met een speciaal verzoek daartoe."

Chan zegt geen weet te hebben van grote aantallen mensen die net als Vloerbergh zijn verrast door het feit dat ze nog altijd staan geregistreerd als inwoner.

Wie zijn of haar status heeft gezegd, kan wel weer een eTA aanvragen, zegt Chan.

  1. Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    SINT MAARTEN/DORST/ROOSENDAAL - Een ambulanceteam met hulpverleners uit onder meer Dorst, Roosendaal, Bergen op Zoom, Uden en Tilburg is sinds afgelopen zondag actief op Sint-Maarten. Het negenkoppige team, dat bestaat uit verpleegkundig specialisten, ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen, neemt onder leiding van coördinator Lianne van Driel (50) uit Dorst, drie weken lang de taken over van de plaatselijke ambulancemedewerkers.