Volledig scherm
Statushouders. © ANP

Statushouders ondanks protest toch naar Molenstraat in Oosterhout

OOSTERHOUT - Buurtbewoners probeerden er een stokje voor te steken, maar de zes statushouders krijgen onderdak aan de Molenstraat in Oosterhout. Connie Tuijl van de Woningcoöperatie Thuisvester vertelt: "Het gaat om zes alleenstaande mannen zonder gezinshereniging in het vooruitzicht. De gemiddelde leeftijd is 26,5 jaar." Volgens de woordvoerster zijn alle zes mannen van Syrische afkomst.

Erik komt naast de statushouders te wonen. Samen met Kees van der List en 54 andere omwonenden tekenden zij in juli van dit jaar bezwaar aan tegen de gemeente. "Ik wil benadrukken: iedereen moet een plek krijgen. Maar het gaat ons om de toekomst", zegt hij. "Enkel een groep jonge mannen, dat past hier niet. Een gezin, ongeacht afkomst, past het beste binnen deze woonwijk." Ook de verhuur van kamers baart hen zorgen: "Dit soort tijdelijke huisvesting in de wijk heeft ook gevolgen voor onze koopwoningen."

De bezwarencommissie van de gemeente Oosterhout verklaarde de bezwaren van de buurtbewoners ongegrond. Het gemeentebestuur gaat hierin mee:. "Het advies van de commissie wordt bijna altijd overgenomen", zegt gemeentewoordvoerder Frank Lambregts in een reactie. "Daarnaast vindt de gemeente Oosterhout het een prima idee om statushouders daar te vestigen. Zij hebben het recht in Nederland te wonen en om te wonen in een normaal huis", besluit de zegsman van de gemeente.

Het pand waarin de statushouders worden gehuisvest is in het bezit van de Thuisvester. Wanneer de statushouders het pand gaan betrekken wil Connie Tuijl niet vertellen. "We willen de datum van de verhuizing niet communiceren omdat we bang zijn dat de bewoners zich gaan verenigen en voor de deur gaan liggen."