De brand bij Tuf Recycling in Dongen op 11 oktober.
Volledig scherm
De brand bij Tuf Recycling in Dongen op 11 oktober. © BN DeStem

Staatssecretaris: ‘Snel oplossing voor omstreden Tuf Recycling uit Dongen’

DONGEN - Er moet een korte termijnoplossing komen voor de situatie bij de omstreden kunstgrasverwerker Tuf Recycling in Dongen. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan het Dongense college van burgemeester en wethouders.

Ook gaat het kabinet werk maken van de aanpak van de problemen met betrekking tot de verwerking van kunstgras. Er zijn in Nederland geen mogelijkheden de vervuilende kustgrasmatten op een effectieve manier te recyclen. Alleen in het buitenland zijn er enkele voorzieningen, onder meer in Denemarken. Of dit feit alleen de aanleiding is voor het opstapelen van de matten op het terrein van Tuf is niet duidelijk. 

Faillissementen

De staatssecretaris erkent dat de continuïteitsproblemen bij afvalbedrijven financiële risico’s voor overheden met zich meebrengen. ‘Faillissementen kunnen immers leiden tot achterblijvend afval waarvan de opruimkosten financieel niet gedekt zijn. Dit probleem heeft mijn aandacht’', schrijft Van Veldhoven. 

Volgens Van Veldhoven is  er een overleg gaande met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).  Het IPO neemt volgens Van Veldhoven het voortouw voor een inventarisatie van de kosten die gemeenten, provincies en waterschappen de afgelopen tien jaar hebben moeten maken voor het opruimen van terreinen van failliete bedrijven, inclusief afvalverwerkende bedrijven. De resultaten moeten later dit jaar bekend worden. 

Opruimkosten

De staatssecretaris gaat bekijken hoe kan worden voorkomen dat opruimkosten van failliete bedrijven door de overheden moeten worden gedragen. Het is volgens haar van het grootste belang om continuïteitsproblemen bij afvalbedrijven te voorkomen. Met name de verwerking van afgedankte kunstgrasvelden heeft haar bijzondere aandacht. 

De staatssecretaris reageert op een verzoek van het Dongense college om te helpen bij het vinden van een oplossing voor de problemen bij Tuf. De kwestie speelt al enkele jaren. Tuf negeerde diverse aanmaningen om de matten te verwijderen. Er staat onbetaalde dwangsommen uit van meer dan een ton.  Op 12 oktober brak er brand uit bij het bedrijf. Uitgerekend op de dag dat de Dongense gemeenteraad zich over de zaak zou buigen.