'Staat haven Terheijden is zorgelijk'

De staat van de haven in Terheijden is nog steeds zorgelijk. Dat vindt Loes van Zwieten van Lijst Harry Bakker. Zij vraagt het college daarom om verduidelijking omtrent de toekomstplannen van de haven.

De gemeente Drimmelen is zowel eigenaar als exploitant van de haven. Maar die is momenteel toeristisch onaantrekkelijk, de gezelligheidsfactor daalt en het onderhoud is matig, vindt de partij.

Booteigenaren, vissers en de voorzitter van de watersportvereniging delen die zorgen, blijkt uit de gesprekken die werden gevoerd.

De haven, evenals de kleinschalige horeca en het Markpontje moeten behouden blijven. Daar waren raad en college het over eens toen in 2017 het Toekomstplan haven Terheijden 2017-2033 werd vastgesteld. ,,Er hebben zich in de afgelopen twee en half jaar zeer weinig ontwikkelingen voorgedaan, gelet op de schetsing van de haven in het Toekomstplan", aldus Van Zwieten.

En dat terwijl de totstandkoming van het plan zo spoedig verliep. Extra aandacht zou er komen voor de toeristische en recreatieve invulling van de haven: meer vaarten van het pontje en een multifunctioneel havengebouw om de extra toestroom op te vangen.

Voor de horeca is, deels, invulling gevonden: in augustus en september stond Sovak er met haar knalroze foodtruck. Cliënten verkochten zelfgemaakte hapjes en drankjes. Dit is goed bevallen, want ook dit seizoen staat de caravan meerdere dagen per week bij de haven. Maar, exploiteren van de haven heeft prioriteit, gaf wethouder Jan-Willem Stoop toen aan. ,,Zijn er (serieuze) geïnteresseerden?", vraagt Van Zwieten nu in haar brief aan het college. Ook vraagt ze zich af of de vertraging in het dijkversterkingsproject van Waterschap Brabantse Delta er iets mee te maken heeft. En zo ja, wat er in de tussentijd gebeurt om al wat verbeteringen aan te brengen. Want: ,,Inmiddels zijn we beland in 2019 en staan vóór aanvang van een nieuw toeristisch seizoen", aldus Van Zwieten.

Het Markpontje tussen Terheijden en de Haagse Beemden vaart iedere dag heen en weer tot 18.00 uur. De tarieven voor 2019 zijn ongewijzigd: kinderen tot 12 jaar mogen voor 50 cent overvaren, voor overige leeftijden is het 1 euro. De laatste veerdienst voor dit jaar is gepland op 27 oktober.

Volledig scherm
Het Markpontje tussen Terheijden en de Haagse Beemden vaart iedere dag heen en weer tot 18.00 uur. © Pix4Profs/ Ramon Mangold