Volledig scherm
De spotters staan op en langs de Burgemeester Ballingsweg bij vliegbasis Gilze-Rijen. FOTO Johan Wouters/pix4profs

Spotters bij vliegbasis Gilze-Rijen schuiven een stukje op (video's)

GILZE EN RIJEN - Wie regelmatig over de Burgemeester Ballingsweg ten oosten van vliegbasis Gilze-Rijen rijdt, kent de situatie. De verkeerslichten gaan op rood als een bijzonder vliegtuig op de helikopterbasis gaat landen. Van twee kanten is de weg afgesloten. De kans is groot dat vliegtuigspotters zich verdringen. En dat fietsers en voetgangers die ook een kijkje komen nemen weg en fietspad bevolken.

Liefhebbers van helikopters en speciale vliegtuigen vinden de spottersplek aan de Burgemeester Ballingsweg in de gemeente Gilze en Rijen de beste van Nederland. Nergens kun je, buiten de speciale spottersdagen, van zo dichtbij landende machines komen en de zo noodzakelijke foto's maken met daarop het typenummer. Cruciaal voor de verzameling.

Spottersplek
Maar de spottersplek gaat op de schop omdat de provincie de N282 net voor de kom van Hulten gaat laten afbuigen naar de Burgemeester Ballingsweg. Deze doorgaande weg wordt dan verbreed naar twee maal twee rijstroken. En dan komt de spottersplek in de knel.

In antwoord op vragen van raadsfractie Kern'75 over de wegafsluiting bij de spottersdag op 7 september, antwoordt het college dat de provincie als wegbeheerder besluit of de weg tijdelijk afgesloten wordt. Na de verbreding van de N282 verwacht het college van B en W meer overlast. 'Om afsluitingen en overlast te voorkomen is het verstandig om ook voor spotters een ruime voorziening in te richten, inclusief parkeermogelijkheid.'

Spotter
Spotter Jimmy van Drunen heeft van het plan van de wegverbreding gehoord, maar maakt zich vooralsnog geen grote zorgen. "Als ik niet werk of bij mijn vriendin ben, dan ben ik op de spottersplek", zegt het lid van spottersvereniging GRAS.

"Voorlopig is er geen paniek. Ik weet dat Defensie met ons meedenkt. Wij koesteren deze plaats omdat de vliegtuigen hier zeer laag overvliegen en de spottersplek erg goed bereikbaar is. Je kunt hier een perfecte foto maken van de zijkant van een vliegtuig. "

Hij verwijst naar een foto van een laag overvliegende Antonov 124, een van de vele mooie foto's die hij heeft gemaakt. (Veel meer mooie foto's van Jimmy van Drunen staan op zijn Facebook site)

Vliegbasis
Woordvoerster Kiki Thielen van de vliegbasis zegt dat Defensie er wel uit is wat er moet gaan gebeuren. De spottersplek blijft wat Defensie betreft gehandhaafd.

"Wel schuift deze plek ongeveer 20 meter naar achteren."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

Volledig scherm
De Antonov vlak boven de weg bij vliegbasis Gilze-Rijen Foto Jimmy van Drunen
De Antonov 124, het op een na grootste transportvliegtuig ter wereld, landt op vliegbasis Gilze-Rijen om Chinooks op te halen. Video Isja Nieskens en Marvin Sluijter.
Beelden: Koen Wouters Fotografie ----- De Antonov 124 is woensdagavond geland op vliegbasis Gilze-Rijen. Dit is het op een na grootste vrachtvliegtuig ter wereld. Hij is op Gilze-Rijen op Apache's op te halen voor Mali. Naar verwachting vertrekt hij morgen.