Volledig scherm
Foto Thomas van der Es

Spanning stijgt over wel of niet vliegen visarend Biesbosch

WERKENDAM - Gaat het dit weekeinde gebeuren? Boswachter Thomas van der Es kan niets garanderen, maar de kans is groot, weet hij, dat de kleine visarend zijn (of haar?) eerste vlucht in de Biesbosch gaat maken.

Zei hij nou dé visarend? „Ja, helaas hebben we moeten vaststellen dat er nog maar één jong over is.Het andere is wel gezien, door mij en door vogelaars, maar dat is sinds een week of twee spoorloos. Waarschijnlijk heeft die het niet overleefd."

Van der Es vindt het jammer dat er geen fotobewijs is van het bestaan van het overleden broertje of zusje. „Dat lukte bijna niet, want ze waren amper te zien. Maar er zaten er echt twee." Inmiddels zijn alle ogen - telelenzen eigenlijk - gericht op het arendje dat af en toe al heel stoer de rand van het nest opzoekt. „Dit weekeinde vliegt hij misschien uit." De kleine roofvogel is al aan het oefenen. „Hij springt op en neer en strekt zijn vleugels. Het gaat echt gebeuren." Het is de eerste keer dat visarenden in Nederland voor nageslacht zorgen.

Voor vogelaars en natuurfotografen die absoluut een visarend willen spotten is augustus trouwens een topmaand, verklapt Van der Es. ,,Want vogels die nu nog in het buitenland zitten, bijvoorbeeld in Duitsland, trekken dan over Nederland en blijven wel een tijdje in de Biesbosch, voordat ze gaan overwinteren."

De jonge visarend die hier geboren is, zal niet worden geringd voor onderzoek. „Dat doen we nooit bij een eerste broedsel van zo’n superzeldzame vogel. Je moet er niet aan denken dat je ze verjaagt", legde boswachter Jacques van der Neut eerder deze maand al uit. Om diezelfde reden moeten liefhebbers die de imposante dieren willen zien, nog altijd afstand houden.