Volledig scherm
Column Sjoerd Marcelissen © BN DeStem

SP zet zichzelf buitenspel

Stem voor, stem SP! Jan Marijnissen riep het jarenlang, als een tierende volksmenner. Die verkiezingsleus is anno 2018 compleet gedateerd. Want in heel wat plaatsen valt er bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet vóór de SP te stemmen. Afgelopen week moest de SP Geertruidenberg verstek laten gaan, eerder was dat onder meer al in Oosterhout het geval.

Azijnpisser

In een officiële verklaring laten lokale en landelijke SP-afdeling weten terug te willen naar de kern: actievoeren, op straat zijn. Bijzonder. Je kunt van de huidige SP-raadsleden Piet de Peuter en Frans van de Wiel veel zeggen, maar niet dat ze niet op straat te zien zijn. Ja, De Peuter wordt door collega-politici gezien als een drammer, een betweter, een azijnpisser of kommaneuker. Een man die bij burgemeester en wethouders soms het bloed onder de nagels vandaan haalt. Maar afgelopen week kreeg De Peuter steunbetuigingen. Van vriend en vijand. Dat hij en zijn kompaan Van de Wiel niet genoeg actievoeren? Dat gelooft niemand. Als er een actie is voor de voedselbank, staat Van de Wiel een hele zaterdag in de Albert Heijn. Ze struinen heel Raamsdonksveer af om handtekeningen in te zamelen voor het behoud van het dorpshuis in Raamsdonksveer.

Vuile was

Ongetwijfeld zal er meer aan de hand zijn. De Peuter en Van de Wiel zinspelen op onenigheid over de toekomstige koers en de kandidatenlijst. Inmiddels hebben ze een nieuwe partij opgericht: de Sociale Volkspartij. Ze doen toch nog mee aan de verkiezingen in maart. De SP-afdeling wil niet veel uitleg geven over het terugtrekken van de SP in Geertruidenberg voor de komende verkiezingen. Het siert de afdeling dat ze de vuile was niet buiten hangt. Alleen zal de kiezer op dit moment met grote vraagtekens achterblijven.

Buitenspel

De kern van een politieke partij is juist dat ze op straat is én het volk vertegenwoordigt. Dat kan in de Tweede Kamer, Provinciale Staten, Eerste Kamer of de gemeenteraad. Met de huidige koers plaatst de SP zich op meerdere plaatsen buitenspel. Je kunt vanaf de tribune als actiepartij heel hard schreeuwen, maar als je wilt scoren moet je toch echt in het veld staan. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement