Snelste brandweerboot van Nederland vaart uit Drimmelen
DRIMMELEN - Wat heb je nodig bij problemen op en rondom het water? Antwoord: De Jetfire 28. Oftewel de snelste brandweerboot van Nederland. Deze ligt in Drimmelen en rukt nu vijf jaar uit. ‘Hiermee maken we het verschil’
Delen per e-mail
Brand, vermissing personen en beknellingen. Maar ook bij vrijgekomen chemische stoffen, mensen die onwel worden en voor nog veel meer zaken is de brandweer nodig. Het waterrijke gebied rondom Drimmelen en de Biesbosch is lastig te bereiken. Vandaar de speciale brandweerboot die voor zowel blussen als andere reddingswerkzaamheden kan worden ingezet.
,,Het unieke van deze boot is niet alleen haar snelheid”, aldus Corné Maas (52) teamleider brandweerteam Made. Hij was vijf jaar geleden betrokken bij het ontwerpen en bouwen van de nieuwe brandweerboot.
Maas: ,,Er moet veel op kunnen. Denk aan bepakking, bluspomp, brancard, blusslangen, naast zes bemanningsleden genoeg plaats voor slachtoffers én dan alsnog minimaal 60 kilometer per uur kunnen varen. Dat stond op ons verlanglijstje. De architect ging ermee aan de slag en dat resulteerde in dit unieke model.”
(Tekst gaat verder onder foto)
‘Alarmcentrale 112, wilt u politie, brandweer of ambulance?’
Kazerne in Made is het beginpunt. Bij een alarmering snellen vrijwilligers hiernaartoe. Zo ook Eric van Steen (50) en Joost van Prooijen (30) uit Made. Beiden werken als vrijwilliger bij de brandweer en zijn onder meer opgeleid als schipper. Ze laten het proces zien vanaf het moment dat ze worden opgeroepen.
Van Prooijen: ,,Werkgevers zijn op de hoogte. Als de pieper gaat, laten we alles uit onze handen vallen en zijn we weg.”
Binnen 8 minuten van alarmering tot botenhuis
Het openen van de kazernedeur gaat met een code. Deze activeert vervolgens de verlichting en andere deuren, waardoor de brandweerlieden geen obstakels hebben. Naast de kleedruimte hangt een bord waarop je aangeeft welke functie je vervult. Bevelvoerder, schipper of een van de vier bemanningsleden. Maas: ,,Ieder cijfer heeft een takenpakket. Dit gaat niet om hiërarchie. Het is een systeem waardoor iedereen weet wat hij of zij moet doen.”
In de kleedruimte hangen diverse pakken. De oranje nautische pakken wegen zwaar. Niet te zien aan de snelheid waarmee de pakken worden aangeschoten. Helm en reddingsvest mee en gaan. In een busje rijden we richting de haven van Drimmelen.
,,Acht minuten. Dat is de tijd die verstrijkt vanaf alarmering tot aankomst botenhuis”, aldus Van Steen. Van Prooijen: ,,Mensen vragen regelmatig waarom we altijd met sirene rijden. Ook midden in de nacht als er niemand op de weg is. Dit is verplicht bij een voorrangsvoertuig, dus daar zit geen keuze in. Het is niet zo dat we voor de lol mensen wakker maken.”
Alle hens aan dek
Het boothuis in de haven van Drimmelen is special ontworpen voor deze boot. Op een stellage ligt de JetFire. Maas: ,,Dat scheelt in onderhoud en hij kan niet vastvriezen. Binnen drie minuten ligt de boot in het water. In die tussentijd pakken de brandweermannen hun spullen.”
Van Prooijen komt aangelopen met een grote tang. ,,Jachten zijn net als huizen goed beveiligd. Met dit ding komen we overal binnen.”
(Tekst gaat verder onder foto)
Dan vaart de boot de haven uit en schieten we de Amer op. Van Steen: ,,Binnen 12 minuten kunnen we bij de Moerdijkbrug zijn en binnen 18 minuten in Waalwijk. Maar we varen niet alleen over dit water. We kunnen ook binnendoor via Oosterhout naar Breda. Hier doen we inclusief de sluis 30 minuten over. Bovenop deze tijden komt nog wel de acht minuten van alarmering tot uitvaren.”
Biesbosch is een grote watertank
Volgens de schippers is de boot naast snelheid ook zeer wendbaar. Zo toont Van Steen een noodstop, achterwaartse achtjes en snelle draai. Ook wordt de bluspomp geshowd. Van Prooijen: ,,Zie de Biesbosch als de grootste watertank van Nederland. Aan water geen tekort.”
Geen machocultuur
Waarvoor de boot allemaal wordt ingezet? Maas: ,,Primair voor brandbestrijding. Dit kan een woning, bedrijf, berm of bootbrand zijn. Maar zoekgeraakte mensen, drenkelingen, beknellingen, schepen in nood en assistentie duikers, politie en ambulance. Gemiddeld rukt de boot 15 á 20 keer per jaar uit. Iedere melding is weer anders.”
Ongelukken met kinderen hakken er altijd in
Van Steen: ,,Ongelukken met kleine kinderen, dat hakt er altijd wel even in. Maar zelfdodingen komt ook regelmatig voor.” Van Prooijen: ,,Dit zijn zaken waar we altijd net even iets langer over napraten. Er heerst hier geen machocultuur. Je kan altijd bij collega’s of je teamleider aankloppen.”
Maas: ,,Indien nodig schakelen we slachtofferhulp in. We letten goed op onze mensen. Eigen veiligheid en gezondheid staat voorop, anders kun je ook geen anderen helpen. En dat is juist waar we voor zijn.”
De Brandweer is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Kijk op brandweer.nl voor de kazerne bij jou in de buurt. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zich aanmelden bij een van de 150 jeugdbrandweerkorpsen. Meer informatie over de brandweerboot of het team, zie brandweerteammade.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tegoedbon voor energiebesparing is populair in Oosterhout
OOSTERHOUT - Zo'n 1.500 Oosterhouters hebben gebruikgemaakt van een tegoedbon om hun woning duurzamer te maken. Het ging om een bon van 60 euro, die online kon worden verzilverd. Voor dat tegoed zijn 2500 ledlampen, driehonderd tochtstrips en 150 isolatiefolies voor radiatoren aangeschaft. -
PREMIUM
Zwemscholen willen gemiste zwemlessen nog voor de zomer inhalen
BREDA/RIJEN - Zwemverenigingen en scholen maken zich grote zorgen over de zwemachterstand die kinderen oplopen door de ‘corona-sluitingen’. Ze pleiten ervoor de zwemlessen te hervatten op het moment dat de scholen weer opengaan. -
PREMIUM
Sjef Kock legt 66 jaar carnaval in Oosterhout vast: ‘Kaaiendonk houdt vast aan tradities maar vernieuwt ook’
OOSTERHOUT - Al tientallen jaren is Sjef Kock de chroniqueur van Kaaiendonk. En binnenkort rolt opnieuw een boek van de persen: over 66 jaar carnaval in Oosterhout. ,,Kaaiendonk houdt erg vast aan zijn tradities, maar vernieuwt ook.” -
Ergernis over opslagplaats Riethorst: 'Leuk gezicht voor al die toeristen in Geertruidenberg’
GEERTRUIDENBERG - Het is dan wel de achterkant van zorginstelling De Riethorst, maar het is wel de entree naar de historische Markt. Jammer dat er bij zo'n mooi gebouw dan toch zo'n bende wordt gemaakt, vinden inwoners van Geertruidenberg. -
PREMIUM
COLUMN Moment voor jezelf? Je kunt de pot op!
Hoe vind je tijd en ruimte voor jezelf in tijden van lockdown en avondklok? ,,Ik zit zo lang mogelijk op de pot”, zegt een moeder aan wie die vraag wordt gesteld. Ze is de enige niet. Heel wat grappige filmpjes die jij in je app krijgt, zijn gestuurd terwijl de zender zojuist een drol heeft gedraaid.
-
PREMIUM
Blue Monday? Niet voor deze positieve mensen
Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Wordt er gezegd. En dat in een periode waarin er al zo weinig te beleven valt. Toch? Nee hoor, er is altijd wel een lichtpuntje, dat bewijzen deze positieve West-Brabanders wel. -
PREMIUM
video Erik Klootwijk, koning van de enige zelfladende vuilniswagen in West-Brabant
MOLENSCHOT - In zijn nieuwe zelfladende vuilniswagen met vijf camera’s en verende stoel voelt chauffeur Erik Klootwijk zich de koning te rijk. In heel West-Brabant rijdt maar één Translift Flex 2.0 die twee kliko’s tegelijk kan legen. Niet drie, maar één persoon op de wagen. Gilze en Rijen heeft de zijlader in december aangeschaft. -
Ouderen kunnen eenzaamheid en stramheid te lijf in beweegtuin Gilze
GILZE - Ouderen uit Gilze kunnen vanaf eind volgende week terecht in een zogeheten beweegtuin bij Zorgcentrum Sint Franciscus. De tuin is bedoeld om samen te bewegen in de buitenlucht en sociaal contact te bevorderen. Stichting Beweeglint Gilze wil naast de beweegtuin ook nog vier beweegroutes door het dorp aanleggen.
0 reacties