Volledig scherm
© Thinkstock

Snel ingrijpen bij spijbelen effectief in Oosterhout, Drimmelen en Geertruidenberg

OOSTERHOUT - Scholieren in Oosterhout, Drimmelen en Geertruidenberg worden vaker bij Leerplicht aangemeld in verband met spijbelen, een deel van hen heeft zware problemen, maar leerlingen halen ook vaker hun diploma. Het zijn enkele opvallende punten uit het jaarverslag 2015-2016 van het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) waar 18 gemeentes in West-Brabant onder vallen, met uitzondering van Gilze en Rijen en Dongen die bij Tilburg zijn ingedeeld.

Zichtbaar
Scholen en leerplichtambtenaren zitten de spijbelende scholieren dichter op de huid en dat heeft als effect dat problemen eerder zichtbaar worden en eerder worden aangepakt.

,,Er wordt door Leerplicht beter en in een vroeg stadium met de scholen samengewerkt. Meestal gaat het om beginnend verzuim. Die vroegtijdige meldingen helpen ons om langdurig verzuim te voorkomen", zegt wethouder Robin van der Helm (Onderwijs). Omdat verzuim eerder wordt gemeld, stijgen ook de aantallen. Zo werden in het schooljaar 2015-2016 bij het primair en middelbaar onderwijs in Oosterhout 352 spijbeldagen gemeld, tegen 276 in het jaar daarvoor.

In Drimmelen ging het om 99 gevallen, tegen 64 in het schooljaar 2014-2015. En in Geertruidenberg werden 93 verzuimdagen opgegeven tegen 87 in het jaar daarvoor. Leerplicht en scholen grijpen eerder in om erger te voorkomen. ,,Vaak is er iets aan de hand in een gezin", zegt Pieter Verdaasdonk, teamleider van RBL. ,,Bij de eerste keer spijbelen pakt de school het zelf op.

Meedenken
Als het vaker gebeurd, wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld. Dat is niet iemand die meteen een proces-verbaal uit komt schrijven, maar een professional die meedenkt en kijkt hoe het gezin het beste geholpen kan worden bijvoorbeeld met een hulpverlener."

Als het verzuim aanhoudt, wordt er opgetreden. Zo werden er in Oosterhout acht processen-verbaal uitgeschreven, plus nog twee aanvullende processen-verbaal. Dertien leerlingen zijn doorverwezen naar bureau HALT. In Drimmelen ging het om negen leerlingen en in Geertruidenberg om acht.

De oorzaak van hardnekkig verzuim komt vaak voor bij gezinnen met 'meervoudige problematiek.' ,,Maar niet altijd, de oorzaken zijn verschillend", aldus Pieter Verdaasdonk.