Snel duidelijkheid over toekomst terrein Lievenshove in Oosterhout

Na de aangekondigde sluiting van jeugdzorginstelling Lievenshove in Oosterhout laat eigenaar Juzt er geen gras over groeien. Met de directeur ruimtelijke ordening van de gemeente Oosterhout  werd al gesproken over de toekomst van het ruim 20 hectare grote terrein.

Dat bevestigt desgevraagd Juzt-baas Jos van Nunen. ,,Dat gesprek is er inderdaad geweest. We hebben afgesproken dat we gezamenlijk de toekomstmogelijkheden van Lievenshove op een rij gaan zetten.’’ De kans is groot dat er binnen afzienbare tijd al een concreet plan ligt. Van Nunen: ,,Mogelijk kan ik in oktober concreter worden.''

Drugsoverlast

Van Nunen maakte drie weken geleden bekend dat Juzt – jeugdzorginstelling in Brabant, Zeeland en Zuid-Holland – eind dit jaar Lievenshove sluit vanwege de aanhoudende drugsoverlast op het terrein. Het dertig man tellende personeel bleek niet in staat de drugsdealers tegen te houden die hun waar aan de pupillen weten te slijten. Ook de inzet van bewakingspersoneel hielp niet. Vooral de grootte van het terrein – Lievenshove meet ruim 20 hectare – en de vele sluiproutes bleken een onoverkomenlijk probleem.

De afgelopen weken zijn er meerdere gesprekken met de Oosterhoutse gemeentebestuur en de ambtenarij gevoerd. Met wethouder Robin van Van der Helm over het vertrek van de jeugdzorg uit Oosterhout en met de directeur ruimtelijke ontwikkeling over de eventuele verkoop van het terrein, de gebouwen erop en de herontwikkelingsmogelijkheden.

Woningbouw

Voor de hand ligt dat Juzt het terrein verkoopt en de gemeente het bestemmingsplan aanpast om er woningbouw mogelijk te maken. Maar op die suggestie wil noch Van Nunen, noch de gemeente Oosterhout nu al op ingaan. ,,Er wordt met elkaar gesproken’’, is alles wat een woordvoerder van de gemeente in dit stadium kwijt wil.

Financiële problemen

Overigens wordt er in kringen rond Juzt getwijfeld of drugsoverlast de enige reden is waarom Juzt in augustus plotseling met het nieuws naar buiten kwam om Lievenshove te sluiten. Anderen verdenken de instellling ervan dit probleem aan te grijpen om het grote terrein voor flink veel geld van de hand te kunnen doen. Juzt, dat eerder met financiele problemen kampte, zou dat geld goed kunnen gebruiken.

Begin dit jaar besloot Juzt daarom al tot een flinke reorganisatie en kondigde daarbij ook aan in haar vastgoed te gaan snijden. Maar de suggestie dat er andere reden aan het afstoten van Lievenshove ten grondslag liggen dan aanhoudende overlast van drugsdealers, werd eerder door Van Nunen naar het rijk der fabelen verwezen. ,,Te bizar voor woorden.’’

'Dit bespaart gemeente geld'

GroenLinks in de gemeenteraad van Oosterhout suggereerde eerder dat sluiting van Lievenshove de gemeente misschien ook wel goed uitkomt. ,,Sluiting van deze kostbare vorm van zorg bespaart de gemeente een hoop geld'', aldus Boers. 

Grote vraag is nog wat er met het Warande College gebeurt, de school op het terrein van Lievenshove waar niet alleen een groot deel van de pupillen nog altijd les krijgt, maar ook jeugd van buitenaf. Het bestuur van De Driespan – het overkoepelende schoolbestuur – beraadt zich nog over een standpunt, zo valt op de school te beluisteren. 

Volledig scherm
Eind dit jaar gaat jeugdzorginstelling Lievenshove aan de Bredaseweg in Oosterhout dicht. Momenteel worden gesprekken over de toekomst van het terrein gevoerd. Woningbouw ligt voor de hand, maar bekend is er officieel nog niets. Foto Johan Wouters / Pix4Profs © Johan Wouters / Pix4Profs