Sluiten van drugspanden makkelijker in Dongemond gemeenten: ‘We tolereren geen georganiseerde misdaad’
OOSTERHOUT – Geen drugs in huis, maar wel een lab ervoor ingericht om het te maken? De burgemeesters van de Dongemond gemeenten gaan vanaf nu strenger optreden en hebben hiervoor het Damoclesbeleid uitgebreid.
De burgemeesters van Oosterhout, Drimmelen, Geertruidenberg en Altena hebben extra mogelijkheden aan het Damoclesbeleid toegevoegd. Dit is de Opiumwet waardoor burgemeesters de bevoegdheid hebben om handhavend op te treden tegen drugshandel en de aanwezigheid van drugs in bijvoorbeeld woningen, bedrijfsruimtes en cafés.
Met de uitbreiding van het beleid kunnen de burgemeesters woningen en andere gebouwen die in verband worden gebracht met drugsproductie en -handel nu ook sluiten wanneer alleen sprake is van voorbereidingshandelingen. Bijvoorbeeld wanneer de ruimte al wel is ingericht als hennepkwekerij of lab maar de drugs er nog niet aanwezig zijn.
Strenger optreden
Daarnaast gaan de gemeenten strenger optreden bij het aantreffen van soft drugs in woningen. Bij de eerste constatering wordt in vanaf nu een last onder dwangsom opgelegd in plaats van een waarschuwing.
Ten derde kunnen de burgemeesters met dit nieuwe beleid strenger optreden in ernstige gevallen. Denk hierbij aan het vinden van een grote hoeveelheid drugs.
Aanscherpingen
,,Met de aanscherpingen in het beleid kunnen we als teamgebied een sterker signaal afgeven dat we georganiseerde drugscriminaliteit niet tolereren. Het moet stoppen dat panden in onze gemeenten als schakel worden gebruikt in de productie of distributie van drugs”, aldus burgemeester van Oosterhout Mark Buijs namens alle gemeenten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Centrumplan Gilze in volle vaart vooruit, nieuwe woningen binnenkort in de verkoop
GILZE - Binnen een jaar is het hart van Gilze veranderd van troosteloos ‘Talibanplein’ naar Heerehoeve. Van een woeste vlakte vol ijle verwachting naar een droom van een dorpscentrum. Wonen, winkels en die lang verwachte groene long. Architect Kees van Beijsterveldt: ,,Hoe mooi is het als je zo'n project in je eigen dorp mag realiseren?” -
PREMIUMColumn
‘Het lijkt wel NAC, daar is het ook altijd zo'n puinhoop’
Straatgesprekken over de Geertruidenbergse politiek. -
PREMIUM
Oekraïners verhuizen naar eigen kamers in Raamsdonksveer: ‘Meer privacy in Hoge Veer’
RAAMSDONKSVEER - De Oekraïense vluchtelingen verlaten de Schattelijn in Geertruidenberg. In het voormalige verzorgingstehuis Hoge Veer in Raamsdonksveer krijgen ze vanaf volgende week een eigen kamer.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Raamsdonk overtuigd van lijfsbehoud dankzij inzet, strijd en passie: ‘We zijn een echt team’
Met nog drie wedstrijden op het programma staat Raamsdonk één plaats boven de gevreesde streep in de zondag vierde klasse C. Extra wedstrijden in de nacompetitie tegen degradatie moeten voorkomen worden. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we rechtstreeks handhaven.” -
PREMIUM
Klussen, schoonmaken: bewoners azc Gilze bieden hulp aan in de samenleving
GILZE - Meeklussen in een tuin, werken bij een stichting. Bewoners van azc Gilze die de handen uit de mouwen willen steken kunnen nu terecht bij een eigen balie op het asielzoekerscentrum. ,,Een win-win voor bewoners en samenleving", zei wethouder Mariëlle Doremalen van Gilze en Rijen.