Volledig scherm
De bovenverdieping van het clubgebouw wordt volgende week gesloopt.

Sloop VV Oosterhout begint volgende week

OOSTERHOUT - Secretaris Clemens Piena (VV Oosterhout) kwam maandagavond laat nog met nieuws. "Eerste indruk van de experts is dat de verdiepingsvloer het heeft gehouden. Helemaal zeker zijn we daar pas over als het puin van de bovenverdieping is geruimd. De constructie van de kleedkamers en overige ruimtes beneden is niet aangetast. De afwerking zoals deuren, deurposten, wandbekleding is echter wel beschadigd geraakt. De benedenverdieping zal dus waarschijnlijk gestript worden en opnieuw afgewerkt. De installaties beneden lijken in het geheel geen schade te hebben."

Dinsdag wordt het hoofdveld geïnspecteerd en volgende week wordt een begin gemaakt met de sloop van de bovenverdieping. Dat de vloer het heeft gehouden en dat de kleedkamers niet zijn aangetast, is een geluk bij een ongeluk. Toch is de architect van het gebouw, Pascal Grosfeld, geschrokken.

"Verschrikkelijk, het is een hele vreemde emotie. Ik maak er natuurlijk niet dagelijks gebruik van, maar het is een soort geesteskind van je. Veel mensen hebben er met liefde en energie gebruik van gemaakt en dan is het in een mum van tijd van de aardbodem verdwenen. Mijn eerste, primaire reactie was: gelukkig er zijn geen mensen bij betrokken, het gebouw is slechts materieel. Voor de club is dit echter rampzalig. Het is emotionele schade. Je creëert iets om te laten staan en niet om het te laten afbranden."

Grosfeld kreeg de opdracht in 2013 toegewezen van de gemeente Oosterhout. Een nieuw ontwerp voor het nieuwe gebouw zou niet logisch zijn, meent hij.

"Waarom zou je het heel anders doen? Het gebouw was zo opgebouwd dat boven- en onderkant op elkaar aansloten. Aan het onderste deel, met de kleedkamers, is vermoedelijk niet zo veel schade. De uitstraling van het clubhuis was bijzonder. Als je vanaf de A59 naar Oosterhout reed, trof je een iconisch gebouw. We moeten dat zo snel mogelijk herstellen. "

Grosfeld is naar eigen zeggen al door de gemeente benaderd, vanwege zijn kennis van het gebouw. "Bovenop zit een stalen constructie en het dak is van hout. Je hoeft geen geleerde te zijn om te weten dat dit kan gebeuren, als het hout vlam vat. De onderconstructie is van beton."

De brandweer is intensief bezig met het onderzoeken van de brand. "We kunnen over de oorzaak nog niets zeggen, het onderzoek verloopt in alle zorgvuldigheid", zegt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant.