Sint Jozefschool trapt 100-jarig bestaan af met feestelijk jubileumontbijt

videoRIJEN- Fonkelende confetti, een enthousiast ‘lang zal ze leven’ en meters lange ontbijttafels in de gangen van de school. Onder luid gejuich van honderden kinderen is vrijdagochtend de viering van het 100-jarig bestaan van de Sint Jozefschool in Rijen feestelijk afgetrapt met een jubileumontbijt.

Nieuwsgierige snoetjes kijken vanaf een overvolle buitentribune gespannen toe hoe ‘hun’ schoolplein zich langzaam vult met genodigden. Ondertussen genietend van een stralende ochtendzon. Van burgemeester Jan Boelhouwer, gedeputeerde Marianne van der Sloot tot oud-leerlingen en omwonenden: iedereen wordt warm onthaald op de rode loper door directeur Cor Diepstraten en adjunct-directeur Lian van Strien.

‘Graag gezeten hier, bij de zusters’

Quote

Toen was er zoveel wat we niet mochten, alles moest in een rijtje en keurig

Annie Hendriks Theeuwes

Als na de formele speeches alle kinderen uit volle borst onder leiding van de burgemeester ‘lang zal ze leven’ zingen en kleurrijke confetti vanaf de tribune wordt afgeschoten, komt - of het zo had moeten zijn - mevrouw Annie Hendriks Theeuwes (88) het schoolplein oplopen. 

Iets wat de glunderende dame eerder deed in 1935, toen nog als leerling op de toenmalige meisjesschool. ,,We hadden grote klassen en het speelkwartier vond ik wel het allerleukste. Ik heb hier heel graag gezeten hoor, bij de zusters. Er is natuurlijk wel veel veranderd, maar de spontaniteit van nu is groter. Toen was er zoveel wat we niet mochten, alles moest in een rijtje en keurig. Als ik dat nu zie, die vrijheid die er is en tóch de liefde nog, dat is prachtig mooi”, zegt Hendriks Theeuwes.

Rijkelijk gevulde ontbijttafel 

Hoewel vrolijke muziek en kleurrijke confetti het schoolplein veranderen in één grote feestzaal, beginnen links en rechts wat buikjes te knorren. Als dan een ‘smakelijk eten!’ klinkt, stuiven de kinderen breed glimlachend door de gangen, op zoek naar een plekje aan de rijkelijk gevulde ontbijttafel. Je ontbijt tenslotte niet iedere dag met je klasgenoten. Er wordt gesmuld van verse broodjes, melk geschonken, gelachen en gedold om vervolgens na een gezellig uur met enige tegenzin het klaslokaal weer op te zoeken.

Volledig scherm
Vlnr: Cor Zijlmans, Cor Diepstraten en Lian van Strien lopen met enkele kinderen naar buiten. © Pix4Profs-Ron Magielse