Judith Vermeulen eigenaar van bedrijven Opera en Vekon.
Volledig scherm
Judith Vermeulen eigenaar van bedrijven Opera en Vekon. © René Schotanus/Pix4Profs

‘Seksistische opmerking’ van Avans-directeur naar topvrouw wekt woede op

MADE – Zakenvrouw Judith Vermeulen uit Made (51) is ontzet over een uitlating van Avans-directeur Ron Tenge over haar uiterlijk. "Hoe haal je het in je hoofd", aldus een verbijsterde Vermeulen.

Het artikel over Vermeulen, directeur van de bedrijven Opera en Vekon, is een interview dat afgelopen 14 februari in BN DeStem stond. Boven het artikel stond 'Ik zou graag meer vrouwen in de techniek zien'. Ze vertelt hoe ze zich staande houdt in een mannenwereld. Deze is, met toestemming van Vermeulen, gepost door IW (Installatiewerk) Nederland op hun LinkedInpagina. Het artikel is op LinkedIn meer dan zesduizend keer bekeken.

De reactie van Avans-directeur Tenge die er openbaar onder staat: ‘Maar dan wel in een rok en op kekke laarsjes op een rood krukje he? Anders kun je net zo goed een man nemen. En vergeet de handen op de heupen niet, dan komt je figuur beter uit. En de jurk!’

'Hoe leg je dit aan jonge vrouwen uit?'

Screenshot van de reacties onder artikel van Judith Vermeulen op LinkedIn WI Nederland.
Volledig scherm
Screenshot van de reacties onder artikel van Judith Vermeulen op LinkedIn WI Nederland. © Screenshot LinkedIn

Tenge is directeur van de Academie voor Veiligheid en Bestuur van Avans in Breda en Den Bosch. Vermeulen begrijpt niets van zijn reactie: ,,Hoe haal je het in je hoofd om vandaag de dag zo’n reactie te plaatsen? Online en openbaar te lezen? Ik kon het eerst niet geloven dat iemand zo stom kan zijn. Niet alleen de seksistische reactie, maar ook nog eens door iemand met zo’n functie. Hoe leg je dit aan jonge vrouwen uit? Het zou vreemd zijn als meneer hier niet op teruggefloten wordt door het dagelijks bestuur., aldus Vermeulen.

Quote

Deze uitlating is onverant­woor­de­lijk en respect­loos

Judith Vermeulen
Screenshot reacties onder artikel van Judith Vermeulen op LinkedIn WI Nederland
Volledig scherm
Screenshot reacties onder artikel van Judith Vermeulen op LinkedIn WI Nederland © Cobine van der Louw

Vermeulen werd boos, maar ondernam niet direct actie. ,,Ik weet wat de effecten kunnen zijn van dit naar buiten brengen en het doet mij persoonlijk niks. Maar toen ik door Brabantse Besten werd verkozen tot ambassadeur sprak gedeputeerde Bert Pauli over dat ik een voorbeeldfunctie heb voor meisjes in de techniek. En dus kan ik dit niet zomaar kon laten gebeuren. Ik heb een nette reactie gepost onder zijn bericht, (‘bedankt voor uw complimenten over mijn kledingkeuze….’), maar vind ook dat iedereen dit mag weten. Deze uitlating is onverantwoordelijk en respectloos.”

'Technische sector zou sekse-neutraler moeten'

Nadat BN DeStem meerdere keren om een reactie had gevraagd, heeft Tenge de post verwijderd en vervangen voor de volgende: ‘Met de oproep voor meer vrouwen in de techniek ben ik het van harte eens. De technische sector zou sekse-neutraler moeten door er veel meer vrouwen aan toe te voegen. Er is wel een enorm contrast tussen de inhoud van de boodschap in het bericht en de daarbij geplaatste foto. Op die foto wordt immers een dame afgebeeld die vrijwel alle vrouwelijke stereotype beelden juist keihard bevestigd.’ Tenge wilde verder niet telefonisch reageren op zijn posts.

Screenshot reacties onder artikel van Judith Vermeulen op LinkedIn WI Nederland
Volledig scherm
Screenshot reacties onder artikel van Judith Vermeulen op LinkedIn WI Nederland © Cobine van der Louw

Vermeulen: ,,Hiermee bevestigt hij juist het eerste bericht. Ander taalgebruik, maar de inhoud is hetzelfde. Hij slaat de plank compleet mis. Het artikel gaat over een succesvol bedrijf met een vrouwelijke directeur. Hoe ik mij kleed doet er niet toe. Ik kan moeilijk een overal aantrekken.”

Judith Vermeulen van het bedrijf Vekon bij een van de kasten die men daar produceert.
Volledig scherm
Judith Vermeulen van het bedrijf Vekon bij een van de kasten die men daar produceert. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Persvoorlichter  Avans: ,,Tenge reageert als privépersoon op zo’n bericht. Wij hebben hier niets aan toe te voegen.”

Het IW heeft inmiddels contact opgenomen met VHTO, het Landelijk expertisebureau dat zich inzet om de participatie van meisjes en vrouwen in de techniek te vergroten. Zij geven aan het mee te nemen naar de adviesraad van de hogeschool, omdat ze de reactie beneden peil vinden. Ook het OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch IntallatieBedrijf, geeft aan de ontwikkelingen te volgen.  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement