Volledig scherm
Paul van Acker (links) en Martin van Halderen in de schuilkelder. Links het led-scherm met digitaal zicht op de tweede schuilkelder, die er zou moeten zijn. René Schotanus/pix4profs

Schuilkelder in Oosterhout wellicht volgende maand gemeentelijk monument

Ook als de beslissing van de gemeente negatief uitvalt, zet eigenaar Paul van Acker zijn plannen door: "Jeugd moet weten hoe mensen vroeger moesten schuilen voor oorlogsgeweld."

Oosterhout - De schuilkelder in de tuin van de voormalige pastorie van de Sint Antoniuskerk, aan de Vincentiusstraat in Oosterhout, wordt gemeentelijk monument. Althans, als B en W van Oosterhout daar volgende maand hun zegen aan geven.

"Het voornemen is er, de wil is er en de motivatie is er", zegt Paul van Acker, eigenaar van de pastorie en als zodanig ook van de schuilkelder. Hij is 'heel blij' met de intentie van de gemeente, ook al omdat hij een doel heeft met de schuilkelder. "De jeugd moet weten hoe de mensen vroeger moesten schuilen voor het oorlogsgeweld. Ik stel de kelder ook open voor scholieren en voor iedereen die belangstelling heeft. Op 4 en 5 mei, op de open monumentendagen en op 30 oktober, de dag dat Oosterhout in 1944 bevrijd werd, kan iedereen hier een kijkje komen nemen, maar dat kan ook op afspraak."

Lees meer in BN DeStem van zaterdag 8 oktober