Scheefwonen Dongen ‘lastig tegen te gaan’
DONGEN - Uit een onderzoek van de regionale rekenkamercommissie naar de huurmarkt in Dongen blijkt dat 19 procent van de huurders in een te goedkope woning zit. Maar volgens wethouder Eline van Boxtel (wonen) is dat probleem moeilijk op te lossen.
Het onderzoek werd verricht in de gemeenten Dongen, Loon op Zand en Goirle. De uitkomsten verschillen onderling niet veel. Scheefhuurders zijn er in heel Nederland en dus ook in deze gemeenten.
Voor raadslid Iris Jansen (VPD) si 19 procent erg veel, maar collega Marieke Schouten (D66) vond het percentage meevallen. Beiden erkennen dat dit een structurele weeffout in de woningmarkt is en dat er iets aan gedaan zou moeten worden. Zij zeiden dat tijdens de gemeenteraadsvergadering donderdagavond.
‘Niet dwingen’
Volgens wethouder Van Boxtel heeft Dongen geluk met de lokale woningcorporatie Casade. ,,Het is een stabiele en ambitieuze corporatie die makkelijk te benaderen is. De lijntjes zijn kort. Als gemeentebestuur kunnen wij scheefhuurders niet dwingen om te verhuizen naar een goedkopere woning. Het is aan Casade om iets met dit probleem te doen’’, zei Van Boxtel.
De wethouder zei verder scheef wonen niet louter nadelen heeft. ,,Casade wees mij erop dat er in een buurt met scheefhuurders sprake is van een grotere mix van mensen en dat is doorgaans goed voor de buurt.’’
Ale segmenten
Toch bezorgt de spanning op de woningmarkt de gemeenteraad kopzorgen. Angela Horsten (VVD) vindt dat niet alleen gekeken moet worden naar de goedkope huurwoningen. ,,Het gaat niet alleen om de sociale huur, maar ook om de woningen in het middensegment. De schaarste speelt in alle segmenten. Dongen moet wel aantrekkelijk blijven voor iedereen’’, zei Horsten.
Uit het huuronderzoek bleek ook dat net iets meer dan de helft van alle huurwoningen in de gemeente aan Dongenaren wordt toegewezen. Raadslid Iris Jansen vindt dat te weinig. Ook de lange wachttijden zijn haar en veel andere raadsleden een doorn in het oog. Een betere doorstroming naar goedkope koopwoningen zou de problemen deels kunnen oplossen, maar door de hoge bouwkosten worden die te weinig gebouwd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Scheefwoner gaat veel meer betalen voor zijn huurwoning
-
Update
Kabinet: huurprijzen minder hard omhoog, scheefwoners wél de pineut
Het kabinet maakt vandaag, op Prinsjesdag, bekend dat het hoge huurstijgingen aan banden wil leggen. Ook worden scheefwoners hard aangepakt en komt er in de grote steden mogelijk een woonplicht voor huizenkopers. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Breda in de bres voor bijen: onderzoek naar nog minder grasmaaien in mei
BREDA - Als het even kan wordt het Bredase gemeentegras in mei niet gemaaid, maar dat kan beter. Daarom wordt onderzocht welke grasvelden voortaan met rust kunnen worden gelaten tijdens deze voor bijen en andere insecten zo belangrijke maand.Breda -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
GASTOPINIE
Scheefwoners krassen niet zomaar op
-
-
-
Goirle wil schrijnende gevallen onder woningzoekers in beeld krijgen
GOIRLE - De gemeente Goirle heeft op het moment geen zicht op mensen die al lang wachten op een sociale huurwoning. Gemiddeld krijgen woningzoekenden in ruim negen maanden een huis toegewezen, maar er zijn ook mensen die al minstens drie jaar aan het zoeken zijn. De raad wil schrijnende gevallen in het vizier krijgen. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.