Volledig scherm
brandschade bij basisschool De Ontdekking Oosterhout, vuurwerkschade na nieuwjaarsnacht © Marcel van Dorst - Maric Media

'Schandalig dat dit is gebeurd'

,,Twee keer brandstichting, uitgerekend bij deze school.'' De brand bij basisschool De Ontdekking maakt veel los.

De brand in basisschool De Ontdekking in Oosterhout, afgelopen oudejaarsavond, is beperkt gebleven dankzij de brandwerende maatregelen die de school begin dit jaar heeft getroffen. Ondanks de beperkte omvang van de brand is het met een geschatte schade van 55.000 euro de grootste vernieling als gevolg van vuurwerk in de hele regio rond Breda en Oosterhout. De ingang van de school aan de kant van de Lorentzlaan is uitgebrand, evenals een korte gang die naar de lokalen leidt, maar het ernaast gelegen kunstlokaal en een ruimte voor de GGD zijn op wat water- en roetschade na grotendeels gespaard gebleven. ,,Alle leerlingen kunnen komende maandag gewoon naar school", zegt Loek Oomen, directeur van de overkoepelende stichting Delta-onderwijs waar de school in de wijk Oosterheide onder valt.

Oomen: ,,Begin 2016 zijn er bij een eerdere poging tot brandstichting verschillende ruiten gesneuveld en heeft iemand een brandende fles met terpentine naar binnen gegooid. Dat heeft voor flink wat schade gezorgd. We hebben daar lessen uit getrokken en sindsdien is de school verdeeld in allerlei compartimenten. Als er in een bepaald deel van het gebouw brand uitbreekt, houden brandvertragende wanden de vlammen een tijdlang tegen. Dat geeft de brandweer tijd en zo hoop je dat de brand tot een ruimte beperkt blijft." Zo is het met oudjaar ook gegaan. ,,Het vermoeden is dat jongeren uit de buurt vuurwerk tegen de deur hebben gezet en dat hebben aangestoken." De brand sloeg naar binnen en tastte vooral het plafond en enkele deuren in de gang aan. Oomen wijst naar de meterkast die wonderwel gespaard bleef in de uitgebrande gang. ,,Amper schade dankzij de brandvertragende wanden." Oomen schat dat de totale schade aan de school op 50.000 euro uitkomt. Burgemeester Stefan Huisman was gisteren ook ter plekke. Huisman: ,,Verhoudingsgewijs valt de schade mee, maar het is schandalig dat dit is gebeurd. We nemen dit hoog op en zetten flink in op politieonderzoek om de daders op te sporen." Buurtbewoners die vlak achter de school wonen, hebben echter niets gezien. ,,Ik zag ineens een brandweerwagen de straat inrijden, maar van tevoren heb ik niemand bij de school gezien", zegt een buurman. Nadat de brandweer zaterdagavond bij de school was aangekomen, is er met vuurwerk naar de hulpverleners gegooid. ,,We overwegen om aangifte te doen", zegt woordvoerder Marjo Peters van de Veiligheidsregio. ,, Een jongen gooide vuurwerk naar een brandweerman die uit de bluswagen stapte", zegt Peters. ,,Met de brandweerman gaat het goed. Hij heeft geen verwondingen opgelopen. Buiten deze jongen is er niet meer gegooid, maar dit kan natuurlijk niet. Deze mensen doen hun werk, die ga je niet hinderen. Wij tolereren geen enkele vorm van agressie. Daarom overwegen we om aangifte te doen." Volgens buurtbewoners werd er rond de klok van half elf 's avonds al volop vuurwerk in de wijk afgestoken. ,,Je hoorde hier in de Lorentzlaan overal knallen. Ook bij de school. Zo gauw als de brandweer er was, heeft de politie alles afgegrendeld."

Oomen is teleurgesteld. ,,Ik vind het heel vervelend dat De Ontdekking nu twee keer op rij door brand wordt getroffen. Uitgerekend in deze wijk, waar de school zoveel met de buurtbewoners doet." Penningmeester en coördinator van de vrijwilligers Bianca Buinsters-van Bragt kan dat alleen maar bevestigen: ,,De school, de gemeente, de ouders en de wijkbewoners doen heel veel samen. We zorgen dat de omgeving netjes is. We organiseren van alles, zoals de Nieuwjaarsdisco binnenkort. Er is een mini-theater in de school gebouwd met professioneel licht en geluid. De kinderen bedienen dat zelf. Er is een buurtmoestuin, een kunstwerkplaats. De school is echt het middelpunt van de wijk. Heel erg jammer dat er dan brand wordt gesticht. Dat is flink schrikken. Niet tof", aldus Buinsters- van Bragt. Loek Oomen: ,,Schrijnend dat mensen op deze manier oud en nieuw willen vieren."