Volledig scherm
De Dongense sauwelavond met winnaar van zowel publieks- als sauwelprijs voor Bart van Kerkhof als De Naagtburgemister. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Sauwelaars sparen het gemeentebestuur in Dongen

Ruim duizend liefhebbers genoten afgelopen weekeinde van de Dongense sauwelaars.

Twee avonden sauwelen in 't Swingende Sportpaleis zoals de Cammeleur tijdens carnavaleske evenementen heet. Twee avonden uitverkocht en 500 sauwelliefhebbers per avond.

Bart van Kerkhof werd uitgeroepen tot Oppersauwelaar 2019 en pakte zaterdagavond ook nog eens de publieksprijs. Als Naagtburgemister kwam hij op zijn tuf-tuf (solex) binnen, rolde een kunststof grasmat uit met de opmerking ,,Zo dan is er voor jullie tenminste ook een rol weggelegd!''

Heggeschaar

Als burgemeester was hij gewend lintjes door te knippen. Met een heggeschaar opende hij als eerste sauwelaar het weekeinde door van het bloemstuk dat de ton sierde de top er af te knippen en opmerkte: ,,De kop is eraf!'' Waarna hij zijn nachtelijk escapades met een uitbundige zaal deelde.

De Dongense carnavalsstichting De Peeënstekers organiseerde afgelopen weekeinde voor de 55ste keer het sauwelweekeinde. Elf liefhebbers hadden zich aangemeld. Het protocol van de stichting vermeldt dat er slechts acht tonpraters aan het sauwelfestijn mogen meedoen. Zes kanjers, die al verschillende prijzen in de wacht hebben gesleept, en twee debutanten rolden uit de loterij.

Quote

Zo'n hoge fiets met een groot wiel en een klein wieltje. Een heel groot gebouw met een veel te kleine zaal!

Tom Mijnders

Door privéomstandigheden moest Ludo van Vliet, vorig jaar nog goed voor twee publieksprijzen, afhaken waardoor er zeven sauwelaars overbleven.

Het werden twee avonden van een hoog niveau. Vrijdagavond is traditioneel de avond waar ook het college van B en W acte de présence geeft. In Dongen was het afgelopen jaar genoeg gebeurd om op een carnavaleske manier op terug te blikken. De opeenstapeling van de kunstofgrasmatten bij TUF-recycling gevolgd door een grote brand. Of zoals Tom Mijnders, oppersauwelaar in 2018, opmerkte: ,,Marina (burgemeester Starmans) heeft een groot probleem. Maar ze blijft maar hopen, hopen en maar hopen! (handgebarend naar hoge stapels) ...dat het goed afloopt!‘’

Kunst en Kitsch

Dezelfde Mijnders, die als Pukkie van het Piccalillipeutercircus, in de ton kroop vergeleek de nieuwe Cammeleur met een Vélocipède: ,,Zo'n hoge fiets met een groot wiel en een klein wieltje. Een heel groot gebouw met een veel te kleine zaal!'' De sauwelaars spaarden het college.

Winnaar Bart van Kerkhof eindigde zijn sauwel met een gedicht, een ode aan alle carnavalsverenigingen uit Dongen.

Seksuele problemen

Rob Verkooijen speelde weer voortreffelijk met de Nederlandse woorden als expert in Kunst en Kitsch en eindigde als tweede.

Erwin van Empel alias Kapelaan van Geloven, stelde alle seksuele problemen binnen de roomse kerk nog eens aan de orde. Hij ging vrijdag met de publieksprijs aan de haal en eindigde als derde.