Het eerste sandwichbord wordt aan de Kerkdijk in Hooge Zwaluwe geplaatst.
Volledig scherm
Het eerste sandwichbord wordt aan de Kerkdijk in Hooge Zwaluwe geplaatst. © Caroline Van Schubert

Sandwichborden moeten verkeer Hooge Zwaluwe tot rust manen

HOOGE ZWALUWE/HELKANT - Kinderen van basisschool De Schittering in Hooge Zwaluwe vragen familie en vrienden zich aan de snelheid te houden. Dit doen ze met tekeningen die zijn afgedrukt op sandwichborden. Het eerste bord werd gisterochtend door wethouder Jan-Willem Stoop aan de Kerkdijk geplaatst.

Mama in de auto en papa die op straat loopt, een geel verkeersbord met een groot uitroepteken en papa en mama bij een zebrapad. De kleurrijke tekeningen van Billy Maan, Lies Dudok en Amber de Rooij zijn binnenkort langs de doorgaande wegen van Hooge Zwaluwe en Helkant te zien. Met daarbij teksten als '30 is een fleurige snelheid' moet er minder hard gereden worden.

Mooi dat juist kinderen deze boodschap brengen, zegt Stoop: ,,Zij zijn de zwakkere verkeersdeelnemers en daarom is het goed dat zij mensen erop wijzen in plaats van verbodsborden van de gemeente."

Spaarpotmeter 

De sandwichborden zijn een initiatief van bewonersgroep Hooge Zwaluwe voor Mekaar. In januari stond er op de Kerkdijk een spaarpotmeter; door zich aan de snelheid te houden spaarden automobilisten geld. Die tweeduizend euro is nu gestoken in zo'n dertig borden die vrijdag verder verspreid worden. ,,De borden worden om de twee maanden gerouleerd, zo blijven ze het meest effectief", zegt William Hoeve van de bewonersgroep.

Vooral in de ochtend en avond wordt er volgens hem hard gereden. ,,Iedereen is druk." Volgens de gemeente wordt de maximumsnelheid op de Kerkdijk door 86 procent van het verkeer overschreden. Met de spaarpotmeter was dat niet veel anders. ,,Er heeft ook nog iemand de paal geraakt, waardoor we wat cijfers zijn kwijtgeraakt", zegt Stoop. Toch zorgt de meter er volgens hem voor dat mensen bewust met het verkeer bezig zijn geweest.