Luchtfoto uit 2004 van de Heilige Driehoek.
Volledig scherm
Luchtfoto uit 2004 van de Heilige Driehoek. © Johan Van Gurp

Rust keert terug in Heilige Driehoek

OOSTERHOUT - Bewoners van de Heilige Driehoek in Oosterhout halen opgelucht adem nu zowel het college van B en W als de gemeenteraad bevestigen dat ze het middeleeuws hoevelandschap bij de drie kloosters blijven beschermen. Een motie van de VVD, GroenLinks en Gezond Burger Verstand haalde dinsdagavond een streep door bijna alle bouwplannen.

,,Geweldig. Hier hoopte ik op", zegt Cock Gorisse een dag na de gemeenteraadsvergadering namens de stichting Heilige Driehoek. De stichting bewaakt de groene buffer en het historische landschap tussen de A27 en de stad Oosterhout als een havik. Nu er tijdens de actualisatie van het bestemmingsplan plotseling allerlei bouwplannen in het beschermde gebied opduiken, is de stichting alert. 

Voorlopig is de kou uit de lucht

Quote

Zolang we het plan niet kennen, handhaven we het bezwaar tegen Vijfhuizen.”

Cock Gorisse, Stichting Heilige Driehoek.

Dat geldt ook voor een groep van 45 bewoners die een zienswijze hebben ingediend tegen de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Vijfhuizen. Woordvoerder Kees van Vugt is blij met de opstelling van de politieke partijen. ,,Alle partijen hebben uitgesproken dat het gebied een uniek karakter heeft. Dat wordt breed gedragen. Nu de motie van VVD, GroenLinks en GBV is aangenomen, is voor ons voorlopig de kou uit de lucht. Ik zeg voorlopig, omdat we nog steeds niet weten wat er bij de Vijfhuizen gaat gebeuren.”

Geen bedrijfsverzamelgebouw

Wethouder Marcel Willemsen schiep dinsdagavond enige duidelijkheid. ,,We nemen in het bestemmingsplan een nieuwe ontwikkeling mee en dat is Vijfhuizen. Het wordt geen bedrijfsverzamelgebouw. Het huidige gebouw staat te verpauperen. De eigenaar gaat het opknappen. Dat is het. Verder laten we geen nieuwe ontwikkelingen toe.” Gorisse is er niet helemaal gerust op. ,,We hebben nog geen plan gezien voor de Vijfhuizen. Daarom handhaven we het bezwaar dat we hebben ingediend. Verder komt straks de nieuwe Omgevingswet er aan. Dan moet alles over de Heilige Driehoek opnieuw beschreven worden. Dat is weer een moment om heel goed op te letten en dat gaan we doen ook.”

Gebied niet op slot gooien

In de raadsvergadering vroeg Sander Mulders (VVD) aan de raad om de motie te steunen, zodat ‘de rust in het gebied zou terugkeren’. Een krappe meerderheid stemde voor. PvdA, CDA en Gemeentebelangen zijn tegen. Walther Hoosemans (Gemeentebelangen): ,,Wij willen het gebied niet op slot gooien.” Dat is in lijn met het beleid van de voormalige wethouder Wonen, Marian Witte, die ieder plan voor de Heilige Driehoek afzonderlijk wilde beoordelen. Initiatiefnemers roken een kans en dienden verschillende bouwprojecten in. Door de motie kan er door de gemeente tot de komst van de nieuwe Omgevingswet geen medewerking worden gegeven aan bouwprojecten die niet in het geldende bestemmingsplan passen.