Volledig scherm
© anp

Ruim 6 miljoen euro verduisterd van goede doelen: OM wil dat Oosterhouter alles terugbetaalt

DEN BOSCH / OOSTERHOUT - Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat een man uit Oosterhout ruim 6.272.000 euro aan crimineel verdiend vermogen terug moet betalen. Hij zou het geld tussen 2006 en 2013 hebben ‘verdiend’ door middel van valsheid in geschrift en verduistering van gelden van goede doelen.

Een Bosschenaar (70) dient ruim 748.000 en ruim 956.000 euro aan crimineel verdiend vermogen terug te betalen als het aan het OM ligt. Hij zou dat geld ten onrechte hebben opgestreken toen hij als penningmeester betrokken was bij vier stichtingen voor goede doelen.

Deze eisen werden dinsdagochtend uitgesproken tijdens een rechtszitting in Den Bosch waarbij beide mannen lieten verstek gaan. De Bosschenaar liet de behartiging van zijn zaken over aan advocaat P. van Kampen die al eerder benadrukte dat geen sprake is van zelfverrijking.

Valse facturen

Volgens het OM verduisterden de mannen gezamenlijk 8.604.265 euro. Het geld had grotendeels ten goede moeten komen aan goede doelen. De verdachten zouden jarenlang met valse facturen de stichtingen miljoenen euro's aan vergoedingen hebben laten betalen voor uitgevoerde (bestuurs)werkzaamheden terwijl de functies onbezoldigd en hooguit met een onkostenvergoeding moesten plaatsvinden. 

De fondsen waren gevuld met 200 miljoen euro van twee steenrijke vrouwen die goede doelen wilden steunen. De FIOD begon in 2013 een onderzoek nadat de Belastingdienst alarm had geslagen over absurd hoge kosten bij de stichtingen. 

Advieskantoor

De Bosschenaar werd in september vorig jaar veroordeeld tot een jaar celstraf waarvan de helft voorwaardelijk.

De man uit Oosterhout, toenmalig voorzitter, destijds partner van het gerenommeerde advieskantoor Loyens & Loeff kreeg 30 maanden celstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk.

De voormalig werkgever van de bestuursvoorzitter heeft de goede doelen schadeloos gesteld voor de geleden schade. Maar het OM vindt het toch belangrijk om het crimineel verdiende geld alsnog bij de twee verdachten te ontnemen ‘omdat misdaad niet mag lonen’.

Uitspraak is op 19 maart.