Volledig scherm
Van straattheater naar steeds meer circusacts © organisatie Rondje Den Berg

Rondje Den Berg: steeds meer circusacts

GEERTRUIDENBERG - Terwijl Raamsdonksveer zaterdag uit zijn voegen barst vanwege de Veerse dag, maakt aan de overkant van de brug Geertruidenberg zich op voor het Rondje Den Berg, op zaterdag en zondag. 

De 31e aflevering van Het Rondje wordt zaterdag 14 september gecombineerd met de Open Monumentendag; met torenbeklimmingen en exposities in de Geertruidskerk en in de Schattelijn. De Markt is zaterdag traditioneel gereserveerd voor zandkastelen bouwen door scholieren (er is nog plek voor deelnemers) onder deskundige leiding en 's avonds begint het grote meezingfestival op de binnenplaats van De Schattelijn. 

Zondag 15 september is de dag van het straattheater en de enorm grote (brocante-)markt die door de centrumstraten en de Zuidwal van Geertruidenberg slingert. De markt staat al om 10.00 uur 's morgens opgesteld.  Wie nog wil spelen kan dat doen met het zand op de Markt dat voor 'vrije’ bouwers is blijven liggen.

Tekstboekjes

Aan het culturele en historische Rondje Den Berg neemt een groot deel van de inwoners deel,  al is het maar door het huren van een marktkraam voor de verkoop van eigen spullen. Maar vooral het meezingfestival vanaf 19.00 uur op de zaterdagavond vormt een grote trekpleister. Aan het publiek worden tekstboekjes uitgedeeld zodat iedereen hardop mee kan zingen. 

Dit jaar ondersteunen vier koren het meezingende publiek. Er wordt gezongen door de koren Nie-Ko, Uit Volle Borsten en Spotvogels. Nieuwkomer dit jaar is shantykoor De Biesbosch uit Werkendam.

Quote

Je ziet steeds meer circusacts, met jongleren en acrobatiek

Ton Biemans, organisatie

Grote pijler van Het Rondje is het straatheater, waar het 31 jaar geleden allemaal mee begonnen is. Volgens mede-organisator Ton Biemans van cultureel centrum de Schattelijn heeft het theater-aspect zich de laatste jaren steeds meer ontwikkeld naar 'circusachtige’ genres. Biemans: ,,Je ziet steeds meer circusacts, met jongleren en acrobatiek en ook clowns maken steeds vaker hun opwachting. Het aanbod aan echt theater is minimaal".

Het gratis evenement trekt elk jaar ettelijke duizenden bezoekers uit de regio. 

  1. Den Hout zwijgt over piepschuimstrooiers: ‘Een naam heeft geen enkele meerwaarde’
    PREMIUM

    Den Hout zwijgt over piepschuim­strooi­ers: ‘Een naam heeft geen enkele meerwaarde’

    DEN HOUT - ,,Ze hebben het op hun fatsoen getrokken. Eind van de week zijn alle piepschuimkorrels opgeruimd.” Meer woorden wil Frans van Groesen van de Kluivenduikers er niet aan vuil maken. Wie er vanaf een carnavalswagen hebben gestrooid met piepschuimkorrels tijdens de optocht in zijn dorp Den Hout? Alsof het confetti was? Waardoor het hele dorp is bezaaid met die onafbreekbare lichtgewicht korrels die overal tussen gaan zitten?