Volledig scherm
Jeffrey Ramstijn als Prins Mienus XIII © Jan Stads/Pix4Profs

Roddels nekken Oosterhoutse prins carnaval: 'Bestuur moet prins beschermen'

OOSTERHOUT - Net vijf dagen prins carnaval en dan al aftreden. Omdat je zóveel - in jouw ogen ongefundeerde - negativiteit over je heen krijgt via social media dat je ervoor past om daar nog tegenin te gaan.

Dat overkwam Jeffrey Ramstijn uit Oosterhout, die afgelopen woensdag opstapte als prins carnaval van Oosterhout. Hij kreeg niet alleen kritiek, er werden ook allerlei roddels op sociale media gezet. Allemaal onzin volgens Ramstijn, die echter geen energie wilde verspillen aan het ontkrachten van alle roddels en aftrad.

‘Triest en dramatisch’ noemt Rob van de Laar, voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie, de gebeurtenissen in Oosterhout. „Het is voor de man zelf een drama. Een prins carnaval is een publieke figuur. Als er zoiets gebeurt, raakt iemand hoe dan ook beschadigd. Ik weet niet wat er hier gebeurd is, maar het bestuur van de carnavalsvereniging moet iemand goed begeleiden. En als de roddels niet waar blijken te zijn, dan zal het bestuur zich krachtig moeten opstellen om de prins te beschermen.”

Maar wat voorop staat is voorkómen dat het gebeurt. Door iemand te kiezen die voldoende draagvlak heeft. Want het afbreukrisico is veel te groot. ,,Iemand raakt blijvend beschadigd”, zegt Nol Leijs van de Bergse Stichting Vastenavend.

De inmiddels 26-jarige Thom Mandos, die op 20-jarige leeftijd prins carnaval werd in Wouw, weet daar alles van. Na drie jaar de scepter te hebben gezwaaid over Paplaand, kreeg hij van het bestuur te horen dat ze hem niet meer zagen zitten als prins. Op sociale media kreeg hij flinke trappen na. „Gelukkig heb ik brede schouders en probeerde ik me er niet teveel van aan te trekken, maar het is wel vervelend.” Maar wat hij misschien nog wel vervelender vindt: „Als je mijn naam googelt, komt dat verhaal ook weer boven. En als je dan gaat solliciteren is dat het eerste waar ze over beginnen. Dat is af en toe wel balen.”