Rijense middenstand met gerust hart onder de boom

RIJEN - De Rijense middenstand kan over het algemeen met een gerust hart onder de kerstboom gaan zitten. Voorzitter Ted van der Lee van Winkeliersvereniging Rijen signaleert een positieve stemming. Hij gaat vol vertrouwen het nieuwe jaar, met een streven om de leegstand van de winkels in Rijen nog verder terug te dringen. 

Met name de ontwikkelingen rond Winkelcentrum Laverije, waar afgelopen weekeinde een gezellige kerstmarkt plaatsvond, stemmen Van der Lee tevreden: ,,Als je ziet wat hier de afgelopen tijd gebeurd is, kun je wel spreken van een metamorfose", aldus de voorzitter. ,,Diverse speciaalzaken en twee supermarkten hebben ingrijpende verbouwingen achter de rug. Het resultaat, met onder meer prachtig opengewerkte puien, mag er zeker wezen. In totaal gaat dat om een investering van 5 tot 7 miljoen euro." Dat zijn flinke bedragen die in de verbouwingen zijn gestoken, maar volgens Van der Lee is het effect van de aanpassingen nu al te merken. ,,De eerste indicaties van de omzetten laten zien dat die investeringen niet voor niks zijn geweest. Het straalt positief af op het winkelcentrum maar ook op de rest van de middenstand in Rijen." 

De voorzitter van de winkeliersvereniging merkt ook dat de bezoekers van het winkelcentrum niet enkel uit Rijen komen. ,,We krijgen ook steeds meer aanloop uit Tilburg, vooral vanuit Koolhoven en de rest van de Reeshof. Je merkt echt dat de economie weer aantrekt. De algemene stemming is positief. En goed voorbeeld doet goed volgen, dus mogelijk dat er meerdere bedrijven aan de slag gaan met verbeteringen en innovaties.”

De leegstand in winkelcentrum Laverije bedraagt volgens Van der Lee ongeveer 15 procent. Is dat een probleem? Van der Lee benadert het van de positieve kant: “Dat betekent dat ruim 85 procent dus bezet is! In vergelijking met omliggende plaatsen is dat meer dan prima." Wel geeft Van der Lee aan dat hij in het komende jaar de leegstand nog verder wil terugdringen. Geen leegstand meer, dat is het doel van de voorzitter van de winkeliersvereniging. ,,Wij streven in 2017 echter naar 100 procent bezetting. Eigenlijk hadden we dat halverwege 2016 al willen bereiken. Er waren gesprekken met enkele grote partijen maar die hapten net niet toe. Daar zat een Belgische keten bij die werkt volgens de Action-formule. Action zelf hadden we ook graag verwelkomd, maar die zitten er al een paar in de regio. Maar we hebben goede hoop dat de leegstand in de loop van het nieuwe jaar verdwijnt.”