Volledig scherm
Het is kermis in Rijen. Voor de 4-jarige Thomas Braat betekent dat eendjes vissen en dat gaat hem zo te zien best goed af. © Pix4Profs / Joris Buijs

'Rijen is een goeie plek voor een kermis'

Jong en oud in Rijen kan zich de komende dagen weer vermaken op de najaarskermis. Het ruime Burgemeester Sweensplein is sinds deze zondag het bruisend hart van het dorp.

Met een ouderwetse rups, een schiettent, ballengooien, modernere attracties zoals de Techno Dance, gokkasten en eendjes vissen, en uiteraard de onvermijdelijke botsauto's. Gisteren tegen de avond was het redelijk druk, vooral met mensen met jonge kinderen. Logisch, gezien het tijdstip.

,,Het was vanmiddag al wel lekker druk", zegt Hans Tijck uit Bergen op Zoom. Hij staat er met zijn kraam met zoetwaren. ,,Voor mij is het de derde keer dat ik in Rijen sta. Of dit een andere kermis is dan andere? Nee, dat kan ik niet zeggen. Andere jaren was het hier ook wel goed, dus mijn verwachting is ook nu positief. Collega's van mij staan hier al heel wat jaren langer, dus dat bewijst dat Rijen een goeie plek is." De uitbater van de oliebollenkraam, Camiel de Raden uit Sint-Michielsgestel, bevestigt dat: ,,Vorig jaar kregen we de oorkonde voor ons vijftigste jaar hier."

Terug naar Tijck: ,,Mijn ouders stonden hier vroeger ook wel, weet ik nog. Ik ben zelf 'op de kermis geboren', 57 jaar geleden. Als klein kind hielp ik al mee, daar groei je gewoon in. Een kleine veertig jaar geleden begon ik voor mezelf."

De Bergenaar heeft naast de grote kraam die nu in Rijen staat, nog een kleinere. ,,Die staat nu in de stalling tot het voorjaar, maar ik draai regelmatig met een dubbele bezetting en twee wagens."

De kermis in Rijen is vandaag en morgen geopend van 16.00 tot 23.30 uur. Woensdag, donderdag en vrijdag zijn de uitbaters en hun medewerkers vrij. Volgend weekend is de kermis voor de laatste twee dagen open. Waarom die drie dagen er tussenuit vallen, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk om de medewerkers toch iets van een weekend te gunnen, in het drukke seizoen. De Raden weet het ook niet: ,,Wel weet ik dat Rijen een van de vier kermissen in Nederland is, met die dagen tussendoor dat alle attracties dicht zijn."