Volledig scherm
De Sint Jansbasiliek in Oosterhout. © THOM VAN AMSTERDAM

Restauratie toren Sint Jan gaat nu echt beginnen

OOSTERHOUT - De restauratie van de Sint Jansbasiliek kan eindelijk beginnen. Twee jaar geleden was al duidelijk dat de toren opnieuw gevoegd moest worden. Daarnaast is aan de binnenkant dringend nieuw stucwerk nodig. 

Subsidie

Het gemeentebestuur was dan ook blij met de toezegging van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2016 om 101.224 euro subsidie bij te dragen aan het onderhoud van de kerktoren. 

Kosten

Ook de provincie en de gemeente nemen een deel van de kosten voor hun rekening. De hoogte van het bedrag wordt niet bekendgemaakt, omdat de klus nog aanbesteed moet worden.  De gemeente is eigenaar van de kerktoren. De rest van de kerk is van de Catharinaparochie.

Leien

Buiten het voeg- en metselwerk aan de gevels en het natuursteen in de toren worden ook de houtconstructie in de spits, de klokkenstoel en de treden in de trappentoren aangepakt. De leien op de spits moeten worden vervangen. Net zoals de loodbedekking. Binnen moet er  stuc- en schilderwerk verricht worden. Ook de kunststofbescherming van het glas-in-loodraam aan de westgevel wordt in het onderhoudsplan meegenomen. Het werk aan het kerkgebouw uit 1493 is noodzakelijk om later grotere herstelkosten te vermijden. Eerder werd de kerk grondig gerestaureerd in 1977 en in 2000.

Steigers

Het werk begint in juli of augustus en gaat enkele maanden duren. Het is lastig in te schatten hoeveel maanden de aannemer nodig heeft, maar al die tijd blijft de kerk in de steigers staan. 

Naar verwachting zullen de kerkdiensten in de St. Jan zo min mogelijk overlast van  de werkzaamheden ondervinden, maar enige overlast valt volgens de gemeentewoordvoerder niet uit te sluiten.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement