Volledig scherm
De basiliek in Oosterhout. © Martijn Schraven

Restauratie Sint-Jan in Oosterhout vertraagd

OOSTERHOUT - De restauratie van de Sint-Jansbasiliek in Oosterhout laat wat langer op zich wachten. Pas eind oktober zullen de werkzaamheden van start gaan.

De gemeente heeft nog geen aannemer uitgekozen voor de werkzaamheden, verklaart een gemeentewoordvoerder. Dat betekent dat de toren niet deze maand, maar pas vanaf eind oktober in de steigers gaat.

De toren is er niet slecht aan toe, vertelde de gemeente eerder al. Wel is het noodzakelijk dat er nieuw voegwerk komt. Ook het stucwerk aan de binnenkant is aan vervanging toe.

Spits

Tijdens de restauratieklus wordt meteen de houtconstructie in de spits, de klokkenstoel en de treden in de trappentoren aangepakt. Net als het kunststofscherm bij het glas-in-loodraam aan de westgevel.

Het werk aan de basiliek is noodzakelijk om later grotere herstelkosten te vermijden. Eerder werd de kerk in 1977 en 2000 grondig gerestaureerd.

Subsidie

Oosterhout heeft twee jaar geleden al 101.224 euro subsidie van het ministerie gekregen voor het onderhoud van de kerktoren. Ook de provincie en gemeente zelf, die eigenaar is van dit deel van het kerk, nemen een deel voor hun rekening.

Aanbesteding

Hoeveel kosten er met de klus gemoeid zijn, is nog niet bekend. De aanbesteding van het project loopt nog. Een woordvoerder: ,,Er is gekozen voor een zorgvuldige en goede aanbesteding, waarmee we willen voorkomen dat gehaast een bedrag wordt ingediend. Dit betekent wel dat het werk pas wat later start.''

Hoeveel maanden de aannemer nodig zal hebben, is nog onduidelijk. Al die tijd blijft de kerk in de steigers staan. Naar verwachting ondervinden de diensten weinig overlast van de werkzaamheden.