Regels carbid schieten

Berry van der Heijden

Gilze en Rijen 

Wie carbid wil schieten in de ABG-gemeenten, krijgt dit jaar te maken met een aanscherping van regels. In Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen is hiervoor de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast.

Onder meer in Gilze en Molenschot wordt jaarlijks carbid geschoten. Vorig jaar is dat ook in Chaam in een woonwijk gebeurd. Dat heeft in deze laatste gemeente tot grote overlast en een reeks klachten geleid.  De regels voor de drie gemeenten zijn nu gelijk. 

Carbidschieten mag met een vergunning van de gemeente alleen op 31 december van 10.00 tot 1 januari 2.00 uur. De houder mag maximaal 50 liter inhoud hebben en de eigenaar van de grond moet schriftelijk toestemming hebben verleend. Verder geldt een minimale afstand van 75 meter tot woningen en tot stallen van 300 meter. Schieten moet van bebouwing af en op zeker 75 meter van een weg of pad. Bij carbid schieten wordt carbid, vaak in een oude melkbus, tot ontploffing gebracht.  

  1. West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    BREDA - De krapte op de arbeidsmarkt neemt sterk toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV in West-Brabant. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een jaar tijd met 17 procent. Volgens het UWV blijft de groeiende vraag naar personeel niet langer beperkt tot de ict- en technische beroepen, maar komen daar tal van andere beroepen bij. Er is ook een alsmaar grotere vraag naar hoveniers, koks, schoonmakers, horecamedewerkers, bus- en vrachtwagenchauffeurs.