Volledig scherm
© Hessel de Ree

Reconstructie moord maakt oorlogszone van polder Hooge Zwaluwe (video)

HOOGE ZWALUWE - De polder bij Hooge Zwaluwe lijkt zondag een oorlogszone. De Hamseweg is aan beide kanten gebarricadeerd met bigbags vol zand. Groepjes zeer attente politiemensen houden de wacht. Met hun handen houden ze het automatische wapen vast dat tegen hun borst hangt.

Op de kruising met de Ruilverkavelingsweg stopt een automobilist. Een van de agenten maant hem op dwingende toon door te rijden: „Meneer, u moet meteen vertrekken. Er geldt hier een noodverordening.”

Rustig en verlaten
Politie en Openbaar Ministerie laten rond de reconstructie van de dubbele moord in het vakantiehuisje aan de Hamseweg, niets aan het toeval over. Hoewel ze er geen directe aanwijzing voor hebben, houden ze rekening met mogelijke (wraak)acties van motorclubs in de richting van de vier Belgische verdachten. Mede daarom aarzelde burgemeester Gert de Kok van Drimmelen niet om een tijdelijke noodverordening in het gebied in te stellen. Gezien het hoge beveiligingsniveau haalt vermoedelijk niemand het in zijn hoofd om te proberen in de buurt van het huisje te komen. Dat zou zelfmoord zijn. Het is zondagmiddag dan ook erg rustig en verlaten in de polder.

Doorrijden
Niet alleen op de twee strategische kruisingen die toegang geven tot de Hamseweg houden zwaar bewapende agenten de wacht. Door de polder surveilleren collega’s in ‘onopvallende’ auto’s. De Amerweg aan de noordzijde van het afgesloten gebied is open voor doorgaand verkeer, maar voorbijgangers die stoppen om een kijkje te nemen in de richting van de plaats delict, krijgen meteen een vriendelijke, maar strenge agent in de nek. „U mag niet stoppen, doorrijden”, verordonneert de bewapende agent in een BMW X5..

Datzelfde geldt aan de zuidoostelijke zijde van het gesloten gebied, op de Ruilverkavelingsweg. Pottenkijkers worden niet geduld. Zeker niet als in de verte uit de richting Made twee grijze SUV’s aan komen rijden. Ze zitten vol agenten van het Bijzonder Ondersteunings Team met bivakmutsen op. Mogelijk bevindt zich in deze auto’s één van de verdachten wiens beurt het nu is voor de reconstructie.

Inez Weski
Op de vroege zondagmorgen maakt advocaat Inez Weski van een van de Belgische verdachten als een van de eerste raadslieden haar opwachting in de Zwaluwse polder. Voor de advocaten en medewerkers van OM en rechtbank zijn bij het huisje drie aparte regiewagens opgesteld om de reconstructie te volgen. Alle handelingen, binnen én buiten, worden gefilmd en verschijnen op beeldschermen.

Weski heeft zich evenals enkele collega’s kritisch uitgelaten over de reconstructie omdat hun cliënten aanwezig moeten zijn. De herbeleving van de schietpartij is volgens hen erg belastend voor de verdachten, die zouden lijden aan het posttraumatisch stresssyndroom door de schietpartij. Toch hebben juist de advocaten aangedrongen op de reconstructie. Ze willen meer duidelijkheid over de exacte rol van de ontkennende verdachten én de (dodelijke) slachtoffers.

Ripdeal
Bij de vermoedelijke ripdeal in het huisje kwamen in oktober 2015 de Amsterdamse No Surrender-baas Brian Dalfour en de Macedonische beroepscrimineel Muljaim Nadzak door kogels om het leven. Bij de begrafenis van Dalfour waren honderden leden van motorclubs uit binnen- en buitenland aanwezig. Justitie hield rekening met wraakacties, reden waarom de Belgische verdachten in een speciaal, beveiligd regime in het huis van bewaring zijn vastgezet.

De politie denkt dat de dodelijke slachtoffers samen met de gewond geraakte Roy O. en mogelijk nog enkele Nederlanders de Belgen hebben willen beroven van hun geld bij een cocaïnedeal. De Belgische drugscriminelen waren mogelijk ook van plan de tegenpartij te bestelen. Technisch onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat er hoe dan ook is geschoten met vier vuurwapens. Alle verdachten ontkennen dat ze de trekker hebben overgehaald. Wapens en geld en drugs zijn nooit gevonden.

De vier Belgische verdachten en Roy O. komen eind deze maand op vrije voeten in afwachting van hun proces volgend jaar. Twee Belgen moeten nog wel een straf in hun vaderland uitzitten. Een vijfde Belgische verdachte was al eerder vrijgelaten.

Volledig scherm
Advocate Inez Weski arriveert in Hooge Zwaluwe. © Marcel van Dorst
Volledig scherm
© Marcel van Dorst
In en rond het vakantiehuisje aan de Hamseweg in Hooge Zwaluwe vindt zondag een reconstructie plaats. Video: Hessel de Ree