Volledig scherm
© Thinkstock

Rechter: twee koeien en tien schapen is boerenbedrijf

DEN HAAG/DRIMMELEN - Een veestapel van twee blaarkoppen en tien zwartblesschapen is bedrijfsmatig en dus heeft de familie Oudendijk aan de Vierendeelseweg in Lage Zwaluwe een boerenbedrijf.

Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. Voor Oudendijk hing veel af van de beslissing van de hoogste bestuursrechter. Hij woont in een boerderij die een agrarische bedrijfswoning is. Dat mag alleen als er een agrarisch bedrijf bij is. Dat is er, stelde de gemeente Drimmelen eerder al. De Raad van State is het ermee eens.

Dat geldt niet voor ontwikkelaar J.H.M. Kemps uit Helvoirt. Hij wilde in Lage Zwaluwe naast Oudendijk het landgoed Buitenplaats Groot Swaluwe aanleggen met een paar woningen. Oudendijk verzette zich er hevig tegen. De provincie Noord-Brabant blokkeerde uiteindelijk het plan.

Kemps wilde op zijn beurt dat de gemeente het bestemmingsplan tegen Oudendijk handhaaft. De man heeft met zijn paar stuks vee geen bedrijf en mag dus niet in de boerderij wonen, meent hij. Het bestemmingsplan vereist niet dat het een volwaardig bedrijf is, zegt de gemeente. Daar is de Raad van State het mee eens. Kemps wil vijftien hectare aardappels gaan telen nu het landgoed er niet komt.