Volledig scherm
Het vakantiehuisje bij Hooge Zwaluwe.

Rechtbank: viermaal geen straf voor dubbele drugsmoord in vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe

videoBREDA – De rechtbank in Breda heeft woensdag geen straf opgelegd voor de doodslag op de Amsterdamse No Surrender-captain Brian Dalfour en Muljaim Nadzak. De vier verdachte Belgen handelden uit zelfverdediging toen ze de twee doodschoten, oordeelde de rechtbank.

Ook het Openbaar Ministerie had in oktober al ontslag van rechtsvervolging geëist. Ja, de Belgen zijn verantwoordelijk voor het doodschieten van Nadzak en Dalfour, doodslag dus, maar omdat er eerst op hen werd geschoten, hadden ze het recht zich te verdedigen door ook te schieten.

Drie van de vier verdachten (Galid T., Michael H. en Mohamed L.) waren zelf bij de uitspraak aanwezig. Samir T., de man die gewond bij het ziekenhuis in Oosterhout werd afgeleverd, is er niet. Hij is opgenomen in het ziekenhuis.

Quote

Wel staat volgens de rechtbank vast dat de twee slachtof­fers een ripdeal hadden gepland

De rechtbank stelt vast dat de Belgen 15 kilo coke wilden kopen en 375.000 euro in contanten bij zich hadden. O. zou provisie krijgen van een zogeheten ‘punt’ per kilo, dat is 1000 euro per kilo. Toen Samir T. op grond lag is hij plots beschoten. Dat deed allen beseffen dat ze moesten vrezen voor hun leven.

Wat er op 14 oktober 2015 exact in het polderhuisje aan de Hamseweg bij Hooge Zwaluwe gebeurde zal waarschijnlijk voor altijd een raadsel blijven. Wel staat volgens de rechtbank vast dat de twee slachtoffers een ripdeal hadden gepland. Een gewelddadige roofoverval, waarbij ze het geld wilden pikken waarmee de Belgen dachten vijftien kilo cocaïne te kunnen kopen. 

Nepblokken cocaïne

De Belgen waren in de veronderstelling dat de twee cocaïne hadden. Berichten op de telefoons van de slachtoffers bewezen echter dat er geen echte coke zou zijn, maar dat ze ‘nepblokken’ in de tas hadden gestopt.

Toen Dalfour en Nadzak de Antwerpenaren overvielen, werden die vastgebonden. Daarna werd er ook nog eens op ze geschoten. Daardoor was de dreiging zo groot dat ze het recht hadden zich te verdedigen, oordeelde de rechtbank woensdag.

De contactpersoon tussen de Belgen en de Nederlanders, de Rotterdammer Roy O., is wel veroordeeld. Hij kreeg drie jaar cel vanwege het medeplegen van een diefstal met geweld, met dood tot gevolg. O. wist van de plannen van Dalfour en Nadzak. 

Een vijfde Antwerpse verdachte is vrijgesproken. Hij is niet in het huisje geweest.

Verslaggever Hessel de Ree legde eerder in het proces uit waarom deze zaak zo gecompliceerd is.