Volledig scherm
© anp

Rattenoverlast in Oosterhout: 'Probleem ligt bij de inwoners zelf'

OOSTERHOUT - De rattenoverlast rond de flats aan het Paterserf loopt de spuigaten uit. ,,Het is dweilen met de kraan open'', zei wethouder Clemens Piena (buitenruimte) deze week op vragen van GroenLinks over de overlast. De gemeente Oosterhout heeft al maatregelen genomen en er volgen er snel meer, liet Piena weten.  

De oorzaak ligt volgens hem bij de inwoners zelf: ,,Diverse bewoners maken er goed gebruik van om hun voedselresten ter beschikking te stellen aan de flora en fauna. Met andere woorden: ze dumpen het. Een prima voedingsbodem voor ratten, zeker zo in de buurt van water." Dat het probleem bij de inwoners ligt, blijkt volgens hem ook uit onderzoek van een bureau uit Eindhoven. 

Handhavers

Piena: ,,Er is inmiddels contact geweest met Thuisvester (de eigenaar van de flats red.). We zijn gezamenlijk een pilot gestart om het gedrag van bewoners tegen te gaan. Ook is er recent een bewonersbrief verspreid.''

Deze week plaatst de gemeente nog acht borden op lantaarnpalen. ,,Een verbod om beesten te voeren. Handhavers zien hierop toe, om te zorgen dat het gedrag écht verandert.'' Tegen de ratten zelf blijft de gemeente vallen zetten. 

Een bord in Amsterdam-Geuzenveld met 'verboden te voeren'.
Volledig scherm
Een bord in Amsterdam-Geuzenveld met 'verboden te voeren'. © ANP