Volledig scherm
© anp

Rattenoverlast in Oosterhout: 'Probleem ligt bij de inwoners zelf'

OOSTERHOUT - De rattenoverlast rond de flats aan het Paterserf loopt de spuigaten uit. ,,Het is dweilen met de kraan open'', zei wethouder Clemens Piena (buitenruimte) deze week op vragen van GroenLinks over de overlast. De gemeente Oosterhout heeft al maatregelen genomen en er volgen er snel meer, liet Piena weten.  

De oorzaak ligt volgens hem bij de inwoners zelf: ,,Diverse bewoners maken er goed gebruik van om hun voedselresten ter beschikking te stellen aan de flora en fauna. Met andere woorden: ze dumpen het. Een prima voedingsbodem voor ratten, zeker zo in de buurt van water." Dat het probleem bij de inwoners ligt, blijkt volgens hem ook uit onderzoek van een bureau uit Eindhoven. 

Handhavers

Piena: ,,Er is inmiddels contact geweest met Thuisvester (de eigenaar van de flats red.). We zijn gezamenlijk een pilot gestart om het gedrag van bewoners tegen te gaan. Ook is er recent een bewonersbrief verspreid.''

Deze week plaatst de gemeente nog acht borden op lantaarnpalen. ,,Een verbod om beesten te voeren. Handhavers zien hierop toe, om te zorgen dat het gedrag écht verandert.'' Tegen de ratten zelf blijft de gemeente vallen zetten. 

Volledig scherm
Een bord in Amsterdam-Geuzenveld met 'verboden te voeren'. © ANP
  1. Petitie naar minister: alternatief voor autoweg langs Kloosterhoeve

    Petitie naar minister: alterna­tief voor autoweg langs Klooster­hoe­ve

    RAAMSDONKSVEER - 5300 Handtekeningen heeft de SVP in de gemeente Geertruidenberg al opgehaald. En nog voor het eind van het jaar zijn het er 6000, is de verwachting. Gebundeld in een petitie worden die verzonden aan minister Cora van Nieuwenhuizen en de Tweede kamer. De boodschap: er moet een alternatief komen voor de autoweg die na de verbreding van de A27 langs de Kloosterhoeve in Raamsdonksveer komt te liggen.