Volledig scherm
De deelnemers laten elkaar niet zomaar gaan. © Foto: Ramon Mangold

Racen op een boterham met kaas

Spannend, maar vooral leuk, om voor het eerst te testen hoe zo'n wedstrijdje op de fiets voelt. De Dikke Banden Race is een feestje.

De opvolgers van Marianne Vos en Tom Dumoulin maakten het elkaar zaterdag niet gemakkelijk, tijdens de Warande Jeugdronde. Ook kinderen op 'gewone' fietsen gingen daar de strijd met elkaar aan.

De finishtune van NOS Radio Tour de France galmt over het parcours van wielervereniging De Jonge Renner. ,,We gaan sprinten in een rechte lijn'', waarschuwt de speaker het aanstormende peloton van jeugdrenners. Naast het parcours verschijnen steeds meer kinderen met mountainbikes en omafietsen. Ze doen mee aan de Dikke Banden Race, waar kinderen op hun eigen vertrouwde fiets kunnen ervaren hoe het is om te koersen.

Water in de bidon

,,We organiseren deze wedstrijd om de Oosterhoutse jeugd bij het wielrennen te betrekken'', legt De Jonge Renner-voorzitter Theo Hanegraaf uit. ,,We hopen uiteraard dat ze bij ons lid worden wanneer ze willen gaan wielrennen.''

Alexander Broeders (7) uit Oosterhout doet mee op zijn mountainbike, uitgerust met bidon. ,,Daar zit gewoon water in, hoor'', verzekert hij. Ook zus Christina (11) en haar vriendinnetje Marloes Meurs (9) staan klaar voor de wedstrijd. Hun speciale voorbereiding: ,,We hebben allemaal een boterham met kaas en eentje met vlokken gegeten'', vertelt Christina. Het tweetal besloot pas vanochtend om mee te doen. ,,We hebben er dus niet voor getraind, maar we zijn wel op de fiets hierheen gekomen'', vertelt Marloes. Met de manden voorop het stuur maken de meiden er een gezellige fietstocht van.

Quote

We hebben allemaal een boterham met kaas en eentje met vlokken gegeten

Marloes Meurs

Ze blijken niet opgewassen tegen de rappe benen van plaatsgenoot Thomas Hessels (11). Net als zijn broertje Teun (8) doet hij voor de eerste keer mee aan een Dikke Banden Race. ,,Het was een spontane actie'', vertelt moeder Anne Marieke Knol, die even later trots met twee bossen bloemen naar huis mag. 

Teun is als derde geëindigd in zijn categorie, Thomas heeft met een flinke voorsprong gewonnen in de oudste groep. Hierdoor plaatst hij zich voor de landelijke finaledag in oktober. ,,Misschien ga ik daar toch wel extra voor trainen'', merkt hij op.

Bij De Jonge Renner koersen inmiddels heel wat leden die ooit begonnen zijn als dikkebandenracer. Jeugdrenner Jari Prins (13) uit Hank deed acht jaar geleden voor het eerst mee aan zo'n wedstrijd in zijn woonplaats. Daar kreeg hij de smaak te pakken. Toch werd hij vier jaar geleden niet enthousiast van zijn eerste echte koers: ,,Ik werd er gelijk af gereden.'' Maar Jari zette door en won onlangs in Chaam en Helmond.

Geen vermoeidheid

Wie wielrenner wil worden, moet volgens hem niet gelijk veel gaan trainen. ,,Je moet vooral lekker fietsen. Op mijn leeftijd is twee keer per week trainen en in het weekend een wedstrijd genoeg. Als je meer doet, ben je al moe bij de start.''

Ook Lars van Oord (11) uit Hank was eerst een fanatieke dikkebandenracer. Vandaag heeft hij zijn tweede officiële KNWU-wedstrijd gereden.

,,Het ging op zich wel goed'', kan hij enkele minuten na de finish al zonder enige sporen van vermoeidheid vertellen. Zijn zusje Milou (7) heeft net op de Warande haar debuut gemaakt als échte wielrenster. ,,Mijn concentratie was heel goed, maar ik wil nog harder fietsen'', vertelt ze. Milou wil in de voetsporen treden van haar grote voorbeeld Marianne Vos. ,,Ik wil wereldkampioen worden!''

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement