Volledig scherm

Raamsdonkse jachthaven Hermenzeil in juni 'verkoopklaar'

RAAMSDONK - Jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk gaat vlak voor of na de zomer in de verkoop. "Volgens de planning is het terrein in juni verkoopklaar", zegt burgemeester Willemijn van Hees. 

Over een aantal weken wordt de haven volledig ontruimd en moeten de boten die er nog liggen weg. Onlangs werd nog een oproep gedaan aan eigenaren om hun boot op te komen halen. Voorlopig vinden er geen watersportactiviteiten plaats in de haven met 250 ligplaatsen. "Het is geen overheidstaak om een jachthaven te exploiteren", verklaart de gemeente Geertruidenberg. 

Foute handen

De gemeente Geertruidenberg is sinds eind november eigenaar van Hermenzeil. Samen met de provincie werd 1,75 miljoen euro gelapt voor het failliete watersportcentrum. Dit om te voorkomen dat de jachthaven in foute handen zou komen: volgens de politie was er belangstelling van mensen uit de drugs- en wapenhandel. 

Volledig scherm
© Sjoerd Marcelissen

Vanaf het begin heeft Van Hees aangegeven dat Hermenzeil een bestemming blijft houden op het gebied van recreatie. De gemeente wil de boel uiteindelijk verkopen. De Wet Bibob moet ervoor zorgen dat Hermenzeil bezit wordt van een integere partij: ondernemers worden uitgebreid doorgelicht, om bijvoorbeeld witwaspraktijken te voorkomen. De Belastingdienst kijkt naar de financiële draagkracht van belangstellende bedrijven.
 

'Wel of geen chalets?'

De komende tijd werken onder meer gemeente en provincie aan een visie voor het terrein. Ook het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het water, schuift aan. Diverse zaken komen daarbij ter sprake. "Is uitbreiding een optie? Wel of geen chalets?", vertelt de burgemeester. De gemeenteraad heeft vervolgens het laatste woord over de visie. 

Als Hermenzeil 'verkoopklaar' is, dan zijn de laatste bewoners van het park vertrokken. Zij mogen tot mei blijven, zo heeft de rechter bepaald. Nog voordat de gemeente zich met de zaak moeide, waren er diverse belangstellende kopers. Zo zegt vakantiepark-ondernemer Guus Ras anderhalf jaar bezig te zijn geweest met aankoop. "Net als andere kandidaat-kopers heeft hij het niet kunnen kopen, omdat de gemeente dat deed", verklaart Van Hees.  

Bewaking

Sinds de gemeente eigenaar is van Hermenzeil is er permanente bewaking op het terrein. "Die houden we in stand zolang wij dat nodig achten ter beveiliging van onze eigendommen", aldus de woordvoerder. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement