Volledig scherm
Het Ontmoetingscentrum in Raamsdonk (Archieffoto) © Jos Sprangers

Raamsdonk: Ontmoetingscentrum is 'onmisbaar'

Raamsdonk ontmoetingscentrum onmisbaarRAAMSDONK - "Het Ontmoetingscentrum heeft een onmisbare sociale functie in Raamsdonk." Die woorden daalden gisteren neer in de mudvolle raadszaal van de gemeente Geertruidenberg. En vrijwel iedereen, van politici tot Raamsdonkers zelf, was het erover eens: het culturele dorpshart moet blijven. Alleen hoe? Dat is de vraag die Ralph Kievits en Laura Pauwels, bestuursleden van het Ontmoetingscentrum, in een presentatie neerlegden bij de gemeente.

Jarenlang heeft het dorpshart zichzelf bedropen, een stichting beheert het monumentale pand. Alleen sinds enkele jaren heeft het Ontmoetingscentrum financieel de wind tegen. Oorzaken zijn onder meer teruglopende horeca-inkomsten. "Wij zien in het dorp nieuwe horecagelegenheden komen. De feesten en partijen nemen bij ons af", zei Kievits. "Tot tien jaar geleden hingen de mensen met carnaval met de benen buiten, nu niet meer." Daarnaast is het pand dringend toe aan een opknapbeurt. Inmiddels is bekend dat restauratie en onderhoud van het pand naar verwachting iets meer dan 1 miljoen euro kost. Daaronder vallen onder meer herstel van de daken, kozijnen en het metselwerk.

Een exploitatietekort is er niet, stelde het bestuur. "Maar we draaien op dit moment krap nul. We kunnen geen geld reserveren voor onderhoud en voor investeringen."

Reguliere gebruikers

Wekelijks kent het Ontmoetingscentrum 400 reguliere gebruikers, zoals de KPJ, harmonie Sint Bavo, zangkoor Cantate Corde en de KBO. Pauwels: "Dat geeft aan hoeveel mensen er komen. Het is een minimale voorziening in een dorp waar al relatief weinig is. Mijn ervaring is: elke voorziening die verdwijnt uit Raamsdonk komt niet meer terug."

Een plan heeft het bestuur nog niet, zei Pauwels."Als ik een kant en klare oplossing had, dan waren we hier niet. Ons doel is gewoon dat we nog 30 tot 40 jaar door kunnen gaan. Wanneer we zo doorgaan, dan is binnen vijf of tien jaar afgelopen."

Positieve geluiden

Vanuit de politiek klonken positieve geluiden. "Er is niemand in deze zaal die zegt: dat Ontmoetingscentrum, doe maar weg", stelde Minie van de Weerd (GroenLinks). Mirjam de Groot (PvdA): "We willen het Ontmoetingscentrum redden, toch?" "Het moet gewoon openblijven", was Frans van de Wiel (SP) duidelijk.

Als 'droomvoorbeelden' noemde Kievits dorpshuis Den Brink (Den Hout) en Den Bolder (Waspik). Als het aan Pauwels ligt, wordt heel snel een afspraak gemaakt met de gemeente. Die zou mogelijk de portemonnee kunnen trekken. "Ook de gemeente heeft hierin verantwoordelijkheid; het is de taak van de gemeente om het dorp leefbaar te houden."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.