Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © Thinkstock

Raadsbesluit bieb Rijen is nog geen bestseller

GILZE-RIJEN - De politiek in de gemeente Gilze en Rijen brengt de handen nog maar lauwtjes op elkaar voor de plannen van het college met betrekking tot de verbouwing van cultureel centrum De Boodschap. Bibliotheek Theek 5 zou dan een plek krijgen voorin het gebouw.

In de vergadering van de commissie Samenleving bleek eind oktober dat alle partijen in de gemeenteraad nog veel vragen hadden. Gisteravond kwam die commissie opnieuw bij elkaar om zich te buigen over een raadsvoorstel dat er volgens bijna iedereen al een stuk helderder uitzag.

Hoge kosten

VVD-er David Vermorken stelde zich op het standpunt dat niets doen geen optie is, maar dat de benodigde 700.000 euro wel heel veel geld is: “Het ligt ons zwaar op de maag, zeker ook als je kijkt naar de toekomstbestendigheid van De Boodschap. Het college is ook bezig met een onderzoek naar de toekomst van de culturele centra, dus waarom wachten we niet op de uitkomsten daarvan?” D66-er Frits van Vugt gaf al eerder aan het besluit daarom liever later te nemen: “En we blijven aanhikken tegen de hoge kosten.”

25 procent

Het CDA stelde net zoals onder meer de VVD vragen over de kosten van groot onderhoud, personele inzet en de subsidie van 36000 euro. Janet Frankemölle: “De opening is gepland in april 2019. Dan is er al een kwartaal voorbij, dus dat bedrag kan voor 2019 al gekort worden met 25 procent.” Kern ‘75 toonde zich gematigd positief over het voorliggende raadsvoorstel dat in de gemeenteraadsvergadering van 17 december aan de orde komt.

Mariëlle Doremalen van de PvdA wil vaart gaan maken: “Het duurt al veel te lang. Het totaalplaatje valt nu een ton lager uit. Rijen verdient een bieb waar inwoners trots op kunnen zijn.”

Nieuwe fysieke vorm

Ook wethouder Ariane Zwarts (Gemeentebelang) wil vooruit: “De huidige bieb is al 25 jaar oud. De sfeer is troosteloos en de synergie met andere partijen niet aanwezig. Als we de kennis en kunde van Theek5 goed willen inzetten om onze inwoners tegemoet te komen op het gebied van laaggeletterdheid, taalbeheersing en digitale communicatie dan hoort daar een nieuwe fysieke vorm bij. We willen onze inwoners een goede moderne bibliotheek bieden. Dat is met de uitvoering van deze plannen gewaarborgd. Een fantastisch vooruitzicht waar inderdaad een fiks bedrag voor nodig is. De bouwkosten stijgen ieder kwartaal. Ik wil niet zeggen dat u daarom op 17 december dit besluit moet nemen, maar het lijkt me wel iets om in het achterhoofd te houden.”

  1. Transgender Jo enny Vosman uit Dussen wil anderen helpen: ‘Er is nog veel discriminatie en onbegrip’
    PREMIUM

    Transgen­der Jo enny Vosman uit Dussen wil anderen helpen: ‘Er is nog veel discrimina­tie en onbegrip’

    DUSSEN - Het zijn de woorden van een stoere vrouw, die op haar derde al wist dat er iets niet klopte. Want: geboren als een jongetje. ,,Heel basaal, er zat iets tussen mijn benen dat daar niet hoorde. Ik vond dat ding verschrikkelijk, het paste niet bij mij. Autootjes, treintjes, lego, ik liet het allemaal links liggen. In plaats daarvan speelde ik met barbies, vlechtte en kamde hun haartjes. Urenlang.”