Volledig scherm
De bibliotheek in cultureel centrum De Boodschap aan de Nassaulaan in Rijen wordt flink verbouwd en wordt deels verplaatst van achterin naar vooraan in het gebouw. © Foto Google Streetview

Raad vindt nieuwe bieb Rijen een dure huiskamer

Rijen - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ging maandagavond akkoord met de verbouwing van de bibliotheek Theek5 en Cultureel Centrum Gilze en Rijen De Boodschap. Veelal morrend en sputterend over de hoge kosten en hoeveel tijd de voorbereidingen hadden gekost. Maar met de belofte van meer bezoekers en de creatie van een nieuwe huiskamer, stemden, op de VVD na, alle fracties voor.  

Dat de bibliotheken het overal moeilijk hebben is bekend. Ontlezing en e-books rukken op. Ook de bibliotheek in Rijen, gevestigd in De Boodschap, kampt met een teruglopend aantal uitleningen en leden. Vandaar het plan om nieuw leven te blazen in de bieb. In omliggende plaatsen lijkt dat te slagen door de voorziening veel meer te combineren met andere activiteiten. En dat is ook de insteek in Rijen. 

Kinderhoek

Een ingrijpende verbouwing ligt als plan al meer dan een jaar op tafel. De bibliotheek  achterin het gebouw gaat naar voren en sluit aan op de foyer. Hierdoor ontstaat een langgerekte ruimte met schuifpaneel met leestafels, kinderhoek (voorin), boeken en plekjes voor andere activiteiten. De combinatie van activiteiten verdubbelt de openingsuren en dat zou het aantal bezoekers aan de bibliotheek in een jaar met 20 procent moeten doen toenemen en aan De Boodschap met 15 procent.  

Mantelzorg

De verbouwing kost 470.000 euro, de herinrichting 2 ton en de extra uren 36.000 euro per jaar. Samen dus 700.000 euro. En dat vindt de PvdA het waard. ,,Het wordt meer een huiskamer en een sociale ontmoetingsplek. Ook de vrijwilligers van VIP, de speel-o-theek en het lokaal steunpunt mantelzorg kunnen hier terecht’’, suggereerde Mariëlle Doremalen. ,,Het is duur, maar dan krijg je ook ruimere openingstijden.’’  Ook Gemeentebelang was zeer positief, vertelde Peter van Seters. 

Goede impuls

Ruud van Iersel van Kern'75 noemde het een forse investering ‘maar een goede impuls om kwaliteit te behouden’. Wel sloot hij zich aan bij D66. Frits van Vugt wilde de jaarlijkse bijdrage van 36.000 euro in 2019 nog eens bekijken. Janet Frankemölle (CDA) had veel kanttekeningen. Zij maakte zich net als VVD en D66 zorgen over de afname van de reserves. Ryan van Osch van de VVD had opgesomd welke rits andere investeringen nog wachtten. ,Een jaar geleden lag het hele plan al klaar. Nu is het veel duurder. Er zijn te veel vragen om nu in te stemmen.‘’ 

Evalueren

Wethouder Ariane Zwarts begreep de kritiek maar wees er op dat het een verbouwing was in het huis van een ander, namelijk de stichting CCGR. ,,Ik ben blij dat het gelukt is. Ik wil naast de subsidie van 36.000 euro ook het hele proces en de samenwerking evalueren.’’ Dat viel in goede aarde.