Volledig scherm
Eigenaar Huub van Leijsen van recreatieboerderij Pukkemuk in Dongen-Vaart verwacht dat niets de bouw van zestig vakantiewoningen meer tegenhoudt. © Foto Pix4Profs/Jan Stads

Raad van State: Pukkemuk in Dongen mag 52 chalets bouwen op akker

DONGEN - De Dongense recreatieboerderij Pukkemuk mag 52 vergunningsvrije chalets gaan bouwen op een akker aan de Fazantenweg naast een kassenbedrijf voor vetplanten.

Dit blijkt vrijdag uit een uitspraak van de voorzieningenrechter van de Raad van State. Glastuinder J. van Leeuwen vroeg begin deze maand om schorsing van het bestemmingsplan. Zijn verzoek is afgewezen.

Van Leeuwen vindt dat de chalets te dicht op zijn kassen en bedrijfswoning komen te staan. In 2009 kwam hij met zijn bedrijf naar de Fazantenweg. Van de kant van de gemeente zou toen zijn gezegd dat recreatiebedrijf Pukkemuk in een eindsituatie zat en niet meer zou uitbreiden.

Omgevingsvergunning

Het bestemmingsplan maakt de weg vrij voor 52 chalets zonder vergunning en acht recreatiewoningen waar wel een omgevingsvergunning voor nodig is. Deze acht komen het laatst aan de beurt. 

Pukkemuk wil beginnen met het neerzetten van de eerste tien vergunningsvrije woningen. Die moeten klaar zijn voor het komende seizoen. Omdat de 52 chalets niet hoger zijn dan vijf meter en niet groter dan zeventig vierkante meter is volgens het Besluit omgevingsrecht (Bor) geen vergunning nodig en kunnen ze zo worden neergezet. 

Voorzieningenrechter Lex Michiels vraagt zich wel af hoe de vlag erbij komt te hangen als het bestemmingsplan in de bodemprocedure wordt vernietigd. Het is onduidelijk of de chalets die geen vergunning hebben dan moeten worden afgebroken, aldus de rechter. De bodemprocedure dient naar verwachting over enkele maanden.

Overeenkomst

Eigenaar Huub van Leijsen van Pukkemuk gaat ervan uit dat die bodemprocedure goed afloopt voor hem. ,,Ik ben erg blij met dit bericht van de Raad van State. Wij moeten nu nog wachten op de definitieve uitslag, maar voor nu staan wij er erg positief in. Ik zal wederom met de bezwaarmaker om tafel gaan zitten om tot een overeenkomst te komen.’’

Ondanks de lopende bodemprocedure kan Pukkemuk nu starten met de voorbereidende werkzaamheden. De gemeente Dongen, Brabantse Delta en de provincie Brabant zijn akkoord. ,,Buiten de bezwaarmaker zijn alle omwonenden akkoord met het toekomstige vakantiepark’’, zegt Van Leijsen.

De gemeente Dongen gaf groen licht, mede omdat er in Dongen en omgeving te weinig accommodaties zijn. De vraag is groot vanwege de nabijheid van De Efteling.  Ook de provincie staat om die reden positief tegenover het uitbreidingsplan van Pukkemuk.