Wegrestaurant 't Vliegveld in Hulten.
Volledig scherm
Wegrestaurant 't Vliegveld in Hulten. © Google Streetview

Raad van State: gevolgen bypass Gilze-Rijen voor wegrestaurant t Vliegveld te ingrijpend

DEN HAAG/HULTEN – De Raad van State geeft de gemeente Gilze en Rijen en de provincie Noord-Brabant een half jaar de tijd om voor truckers- en wegrestaurant ’t Vliegveld en een tweetal woningen een betere oplossing te vinden voor de geplande bypass tussen de N260 de N282.

Mogelijk zullen gemeente en provincie toch weer met het ministerie van Defensie om de tafel moeten om de bypass dichter langs het vliegveld en een parkeerterrein van Defensie te laten lopen. En als Defensie dat niet wil lijkt onteigening van restaurant en woningen de enige oplossing. 

Want in de tussenuitspraak van woensdag geeft ’s lands hoogste bestuursrechtscollege aan dat het zo niet kan. Want door de bypass raakt het wegrestaurant de vrachtwagenparkeerplaats kwijt.

Geluidswal 

Verder komt de nieuwe weg zo dicht bij de bedrijfswoning van restaurantuitbater Alfons Valk en een andere woning en te lopen dat een aanvaardbaar woon- en leefklimaat nauwelijks haalbaar lijkt. Weliswaar wil de provincie daar een enorme geluidswal aanleggen, maar dan nog komt er flink wat verkeerslawaai op de gevels van de woningen terecht. 

De Raad van State concludeert dat gemeente en provincie onvoldoende rekening hebben gehouden met de enorme impact van het bypass-plan voor wegrestaurant en woningen. Om die reden krijgen de overheden 26 weken de tijd om nog eens haarfijn uit te leggen waarom dit allemaal zonder extra maatregelen, of onteigeningen, zou kunnen. 

Fietspad

Zo niet, dan zullen gemeente en provincie Defensie moeten overhalen om alsnog in te schikken en de bypass iets dichter bij het vliegveld dulden. Ook zal de gemeente nog eens moeten kijken naar de aanleg van een fietspad bij een ander restaurant in Hulten. Einduitspraak volgt dan waarschijnlijk in het najaar, of de Raad van State moet nog een tweede rechtszaak over de bypass beleggen. 

Wordt vervolgd.