Volledig scherm
De raad wil niet tornen aan het voortbestaan van kinderboerderij De Kromme Akker in Geertruidenberg. © Pix4Profs/ Johan Wouters

Raad Geertruidenberg: Handen af van kinderboerderij

RAAMSDONKSVEER/GEERTRUIDENBERG  De bezuiniging op het budget van ruim 17.000 euro op kinderboerderij de Kromme Akker in Geertruidenberg is van de baan. Ook het potje met geld voor duurzaamheidsmaatregelen blijft zowat onaangetast. De gemeenteraad heeft daar donderdagavond een stokje voor gestoken in de begrotingsvergadering. 

De vier coalitiepartijen, die voor het eerst gezamenlijk optrokken,  kregen hiervoor de handen op elkaar. Ook de SVP had een voorstel over het terugdraaien van de bezuinigingen op de kinderboerderij klaarliggen. Inmiddels is het college al in 'goed gesprek’ met De Kromme Akker over de toekomst, zei wethouder Mike Hofkens.

Het geld vindt de raad in de positieve septembercirculaire; de uitkering van het rijk uit het gemeentefonds. Een deel daarvan willen zij gebruiken om pijnlijke bezuinigingen terug te draaien. Ook al is dat tegen de zin van financiënwethouder Adriaan de Jongh. Hij bleef pleiten voor behoedzaamheid. 

Wethouder Kevin van Oort was blij met de steun voor 'zijn’ duurzaamheidspotje. Maatregelen als de warmtetransitie komen er aan: Geertruidenberg moet van het gas af. Er komen zonnepanelen op daken van gemeentelijke gebouwen. Ook de oprichting van een energiecoöperatie blijft hard nodig, zei hij. 

Coalitie en SVP waren het ook eens over het behoud van de wijkbudgetten: 15.000 euro blijft nodig om wijken leefbaar te houden.  Dat geldt ook voor de 21.000 euro voor mantelzorgers: halvering van het budget is van de baan. Ook de budgetten voor erfgoed en toerisme blijven overeind.

Quote

Geen huurcompen­sa­tie betekent contri­butrie­ver­ho­ging

Wim Quirijnen, Lokaal Plus

De bezuiniging op de sport door de huurcompensatie voor sportvereniging af te schaffen is niet bespreekbaar vinden de coalitiepartijen met steun van VVD en D66. Alleen de SVP zag er wel wat in. ,,Als de huurcompensatie wegvalt, betekent dat een  contributieverhoging en dat is niet terecht", aldus Wim Quirijnen van Lokaal Plus.

Kostenbesparing door vemindering in fte's van de wethouders, zoals de SVP voorstelde, vond de raad 'niet chic’. ,,Ik bedoel niet dat je per se terug moet gaan naar drie wethouders”, opperde Piet de Peuter, ,,je kunt ook denken aan minder salaris. Als het maar een lagere kostenpost wordt". Maar hij stond alleen.