Volledig scherm
Plastic afval kan nu nog bij diverse supermarkten worden gedeponeerd in oranje containers. Als het aan het gemeentebestuur van Dongen ligt, verdwijnen deze ondergrondse containers. © Pix4Profs/Jan Stads

Raad Dongen kritisch over afvalplan

DONGEN - Het plan van het Dongense gemeentebestuur om de  afvalinzameling duurzamer te maken, wordt door de gemeenteraad niet onverdeeld enthousiast ontvangen. Zorg is er vooral over het plastic afval.

Dat bleek vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Verschillende partijen hebben moeite met het voornemen om de oranje PMD-containers weg te halen. Deze containers zijn bedoeld voor plastic, ‘metalen’ verpakkingen en drankkarton. D66, PvdA en VPD vrezen stankoverlast als het plastic bij de mensen thuis moet worden opgespaard totdat het wordt opgehaald. 

Laagdrempelig

,,Het plastic afval zal ook nog eens minder vaak worden opgehaald. Je loopt zo het risico dat mensen PMD bij het restafval stoppen. Misschien is het niet verstandig om de containers weg te halen. Het is beter het om het inzamelen van PMD laagdrempelig te houden”, zei raadslid Tonny Dijck (PvdA). 

Frits Klijs van de VPD opperde om het plastic afval, zeker in de warmere weken, in ieder geval wekelijks op te halen. Joeri de Jong van D66 wees ook op het risico dat zwerfafval zal toenemen als afval minder vaak wordt opgehaald. Hij vroeg zich af hoe en op welke tijden het college van burgemeester en wethouders het zwerfafval wil monitoren. 

Communicatie 

D66 en de Ouderenpartij voor Dongen vroegen ook aandacht voor een goede communicatie met de burgers over de veranderingen in de afvalinzameling. Dit vooral om verwarring over de voorgenomen maatregelen te voorkomen. 

Verantwoordelijk wethouder René Jansen nam de zorg weg dat ouderen en minder validen problemen krijgen bij het wegbrengen van het restafval. ,,We gaan zeker kijken of er hier en daar maatwerk mogelijk is’’, zei hij.

Jansen hield een slag om de arm als het om de oranje PMD-containers gaat. Hij denkt aan een proefperiode waarin gekeken wordt naar het gebruik van de containers. 

Honderd kilo

Het college wil de inzamelfrequentie voor restafvalcontainers terugbrengen van tweewekelijks naar één keer per maand. Het aantal stortingen van restafval in een ondergrondse container wordt verlaagd van jaarlijks tweehonderd naar maximaal 39 per huishouden. Voor Dongen komt het er concreet op neer dat dit jaar per persoon maximaal honderd kilo ongesorteerd huisvuil wordt verbrand. 

Voor het gft-afval geldt dat er voor mensen die in een grondgebonden huis wonen voorlopig niets verandert. Bewoners van hoogbouw krijgen een 180 liter-minicontainer in een afgesloten behuizing. De containers worden in warmere periodes zeker twee keer per week geleegd.

  1. Brabantse in Noord-Italië blijft nuchter onder uitbraak coronavirus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’
    PREMIUM
    video

    Brabantse in Noord-Ita­lië blijft nuchter onder uitbraak coronavi­rus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’

    BREDA/BUSTO ARSIZIO - Scholen, bioscopen en musea zijn dicht, sportverenigingen liggen stil en de horeca sluit om 18.00 uur haar deuren. Het openbare leven in de door het coronavirus getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije, ligt flink plat. De uit Rijen afkomstige Jacqueline van Gool (41) maakt aan den lijve mee wat de gevolgen zijn van een uitbraak van het coronavirus.